André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Balanceren tussen enerzijds de collaboratie anderzijds het verzet.

4 juni 2020

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre.... Wil is één lange brief van dichter Wilfried Wils aan zijn achterkleinzoon. De brief vertelt het verhaal over de oorlogsjaren die Wilfried als prille twintiger meemaakt. Tijdens de oorlog is hij politieagent en beginnend schrijver. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet zich tegelijk zien te redden als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem, haar broer Lode durft zijn nek uit te steken voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, is een fervente jodenhater en narionalist. Uiterlijk stoer maar innerlijk heel onzeker probeert Wilfried te balanceren tussen twee werelden, enerzijds de collaboratie anderzijds het verzet.

Meestal vertoeft Wilfried in het verleden gedurende het verhaal maar af en toe keert hij ook naar het heden, de zelfmoord van zijn kleindochter, de tante van de achterkleinzoon, en een lang ziekenhuisverblijf van zichzelf na een val van de ladder van zijn boekenkast. Ook al heeft hij zich zowel door Nijdig Baardje, als door zijn schoonbroer Lode laten meeslepen in foute of/en gevaarlijke milieus toch slaagt Wilfried er in om zowel uit de handen van de vluchtende Duitsers en collaborateurs te blijven als te ontsnappen aan de vergeldingsacties na de bevrijding. Dat betekent echter niet dat hij innerlijk geen strijd van schuld en boete hoeft te voeren. Jeroen Olyslaegers heeft waarschijnlijk heel veel research moeten doen om het eenzijdig denken over in Vlaanderen én Wallonië ingesleten clichés over de bezetting en de repressie op een heel intelligente manier te kunnen nuanceren en dat door ijzersterke personages te laten vertolken. Wil is een heel rijk en confronterend boek, waarin heden en verleden in een hele beeldrijke worden vermengd.

Synopsis

Een man vertelt tegen het eind van zijn leven aan zijn achterkleinzoon zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog toen hij hulpagent en dichter was in het door de Duitsers bezette Antwerpen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Wil
Titel:
Wil
Auteur:
Jeroen Olyslaegers
# pagina's:
333 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij De Bezige Bij
ISBN:
9789403120300
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jodenvervolging ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
Adembenemend,
Boeiend,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips