Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Super!

18 maart 2021

De slimste vogelgids. Junior. Door: Jan Rodts.

Een tijdje geleden las ik in de Standaard over de laatste hype in vogelland, het bleek om een bestseller vogelgids te gaan. (An Olaerts, Vogelmadam bij uitstek, bleek ook fan.) Weet u om welke gids het gaat? De volwassen versie van deze juniorgids En omdat die zo een kassucces was heeft Jan hem herwerkt tot een versie voor kinderen vanaf 7 jaar.

De beste punten zijn hetzelfde gebleven: vogels gerangschikt naar grootte én pijltjes bij de best herkenbare delen van hun lichaam. In deze juniorgids zijn wel maar 90 vogelsoorten opgenomen, die voor volwassenen heeft er ongeveer de helft meer. Maar die 90 zijn wel de meest voorkomende, meer heb je dus in feite niet nodig. (Dat is allemaal extra gewicht dat je moet meezeulen op je wandelingen/speurtochten.)

Extra tof is dat je in dit boek mag schrijven! Niet alleen op de spelletjespagina’s maar bij elke vogel is er ruimte voorzien om te noteren waar en wanneer je hem hebt gespot. In mijn oude vogelgids (van de kringwinkel) kriebelde ik die gegevens in de kantlijn. In mijn nieuwe gidsen (ik heb er meer dan één) durfde ik niet te schrijven. De meeste zijn ook giga zwaar. Of ik vind er mijn weg niet echt in. Wat maakt dat ik minder vaak dan ik het van plan was vogels opzoek.

Maar daar komt dus vanaf nu verandering in. Want deze junior gids is zo uitnodigend en gebruiksvriendelijk, hij smeekt er om om ‘versleten’ te worden. Doordat je er data in kan noteren wordt het na verloop van tijd ook meer dan een opzoekboek; het wordt een herinneringenboek. Ik kijk er al naar uit om aan de slag te gaan. Nu er (nog) geen bladeren aan de bomen hangen is het het ideale moment om op pad te gaan, waar wacht je nog op!?

Synopsis

Wil je vogels leren herkennen? Schaf een verrekijker aan en bekijk welke 90 soorten het meest in Nederland voorkomen. Ze zijn ingedeeld op lichaamsgrootte, van het kleine goudhaantje tot de grote knobbelzwaan. Met een kleurenfoto van elke vogel. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De slimste vogelgids junior : herken elke vogel in één oogopslag
Titel:
De slimste vogelgids junior : herken elke vogel in één oogopslag
Auteur:
Jan Rodts
# pagina's:
221 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Houtekiet
ISBN:
9789089248541
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vogels
Aanbevolen voor:
Slim
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 6-8 jaar

Gerelateerde leestips