Leestip van Saskia Imbert

“Na de duisternis van de oorlog, het licht van boeken”

18 maart 2021


“Ik ademde de heerlijkste geur ter wereld in – een melange van mosachtige geur van stoffige boeken en knisperend krantenpapier – en had het gevoel alsof ik was thuisgekomen.”

1939, Odile vindt haar droomjob in de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. De sfeer tussen de abonnees en het personeel is zeer hartelijk. De bibliotheek is niet enkel een plaats voor boeken, maar ook voor vriendschap. Odile, haar familie en de medewerkers van de bibliotheek worden zwaar op de proef gesteld tijdens de Tweede Wereldoorlog als Parijs wordt overspoeld door de nazi’s. Joden zijn niet meer toegelaten in de bibliotheek, dus probeert het personeel de boeken tot bij hen thuis te brengen. Ook worden er boekenpakketten verstuurd naar Franse en Britse troepen. Het bibliotheekpersoneel neemt hiermee grote risico’s.

De lezer maakt ook kennis met de familie van Odile. Haar vader en haar broer spelen een belangrijke rol in het verhaal. Maar ook het liefdesleven van Odile komt mooi aan bod.

De hoofdstukken wisselen af tussen verleden, het leven van Odile in Parijs tijdens de oorlog, en heden. Lily is een jong meisje uit Montana. Haar verhaal begint in 1983. Als Lily bij haar buurvrouw Odile Gustafson langsgaat om informatie voor haar spreekbeurt over Frankrijk, ontstaat er al snel een bijzonder band tussen beiden. Lily kan altijd bij Odile terecht voor Franse les, een babbeltje, lekkere koekjes en wijze raad.

Het verleden van Odile wordt langzaam onthuld. Waarom is ze naar Montana verhuisd? Waarom heeft ze haar familie en vrienden in Parijs achtergelaten?

In ‘De bibliotheek van Parijs’ is de liefde voor boeken direct voelbaar. Het verhaal bevat vele mooie verwijzingen naar boekfragmenten. Ook wordt het Dewey Decimale Classificatiesysteem, waar de bibliotheken gebruik van maken voor de indeling van hun boeken, onder de aandacht gebracht. Best interessant.

In het eerste deel maakt de lezer vooral kennis met de personages en hun levensomstandigheden. Het tweede deel bevat meer spanning en leest vlotter. Hoewel het verhaal van Lily voor een mooie verbinding tussen verleden en heden zorgt, mochten haar gezinsleven en perikelen voor mij minder prominent aanwezig zijn.

Achteraan in het boek is er nog een boeiend apart hoofdstuk, ‘Woord van de schrijfster’. Hierin wordt verteld over de totstandkoming van het verhaal en krijgt de lezer nog wat extra achtergrondinformatie.

“Mijn doel bij het schrijven van dit boek was dit vrij onbekende hoofdstuk in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te delen en de stemmen te laten horen van de moedige bibliotheekmedewerkers die zich tegen de nazi’s verzetten door hun leden te helpen en hun liefde voor literatuur met elkaar te delen.”

‘De bibliotheek van Parijs’ is een meeslepend verhaal over vriendschap en verraad, over jaloezie en keuzes maken. Het boek bevat alvast een mooie levensles… “Accepteer mensen om wie ze zijn, niet om wie je wilt dat ze zijn.”

Graag gelezen, ik beoordeel het boek met vier welverdiende sterren.

Leestip van Saskia Imbert

De bibliotheek van Parijs
Titel:
De bibliotheek van Parijs
Auteur:
Janet Skeslien Charles
# pagina's:
432 p.
Uitgeverij:
Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024594122
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips