André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

eenzaamheid en zelfacceptatie

5 juni 2024

Fanatieke religie of eender welke extreme ideologie zijn moeilijk te verenigen met homoseksualiteit.

Dat blijkt ook duidelijk uit de roman met een autobiografisch verhaal, die de Vlaamse/Marokkaanse auteur, theatermaker, zanger en queer-activist Jaouad Alloul publiceerde. Het is een uiterst doorleefd boek over eenzaamheid en zelfacceptatie waarin ook het verlangen naar erkenning door zijn familie een bijzondere plaats inneemt.
In ‘De Meisje’ maken we kennis met Idriss. Een rustige jongen die aanvankelijk met zijn ouders, zussen en broer in een harmonieus gezin woont. Hij trekt veel op met zijn zussen en denkt op den duur dat hij een van hen is.
Idriss komt uit een Moslimgezin, waar alles volgens de Islamitische regels en wetten wordt beleefd.
Voor moslims is het verboden om van iemand van hetzelfde geslacht te houden en een intieme relatie mee op te bouwen.

Het verhaal wordt in korte hoofdstukken verteld en dringt diep door in de personages.
Idriss is een personage waar je mee meeleeft. Zijn leven wordt van kind tot man geschetst en de belangrijke gebeurtenissen in zijn leven komen aan bod. Die achtergrond zorgt ervoor dat je de volwassen Idriss beter begrijpt. Er worden heikele thema’s in dit boek aangestipt en de auteur gaat geen enkel taboe uit de weg.

Met de belangrijkste teksten in het boek is typografisch iets bijzonders gedaan. Ze zien eruit als gedichten, zijn handgeschreven of worden in het Arabisch weergegeven.

Met mooie stukjes wordt het levensverhaal van een homoseksuele man verteld . Maar het laat ook zien dat er Marokkanen zijn die de levenswijze van de LHBTIQ+ gemeenschap niet afkeuren en ze zelfs gewoon accepteert en ondersteunt.

Synopsis

Een jongeman worstelt als kind met zijn seksualiteit en geloof, en verlaat op 20-jarige leeftijd het ouderlijk huis om op zoek te gaan naar zichzelf.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De meisje
Titel:
De meisje
Auteur:
Jaouad Alloul
# pagina's:
271 p.
Uitgeverij:
Lannoo
ISBN:
9789401486217
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Queer, Identiteit, Islam en homoseksualiteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips