Tine Dew
Leestip van Tine Dew

Bijzonder - verrassend & puur

25 juli 2022

Literaire non-fictie ****

Ik heb (of moet ik zeggen 'had'? Ha!) geen affiniteit met palingen, nooit gehad - ik beschouwde ze als ietwat griezelige beesten. Als kind (voor ik vegetariër was) ook nooit paling willen eten, iets te 'slangig' naar mijn zin. Soit. Ik hou van dieren en ook het leven in het Noorden dicht bij de natuur spreekt me aan, vandaar dat ik dit boekje meenam. And I must say: I'm really glad I did!

De schrijver vertelt over zijn jeugd in Zweden. Het boek is een mooi eerbetoon aan zijn vader en de band die ze hadden, het met z'n tweetjes palingvissen speelt hier een centrale rol in.

Door het palingvissen werd de schrijver zijn interesse gewekt voor deze toch wel mysterieuze en ongewone vis. Al eeuwenlang bestaat het 'paling-vraagstuk': blijkbaar heeft niemand ooit 2 palingen zien paren! Ook de levensweg van de Europese paling is best bijzonder. Ze worden allemaal in de Saragossazee geboren (nabij Bermuda) en dat is tevens de plek waar ze zich (eenmalig) voortplanten en sterven. Tussen geboorte- en sterfmoment ondernemen ze een tocht die wel 3 jaar in beslag kan nemen, waarbij ze zowel zoute als zoete wateren doorzwemmen. In het boek vermeldt de schrijver ook theorieën van andere schrijvers, biologen en filosofen over de paling. Freuds frustratie rond zijn palingonderzoek zou bijvoorbeeld vrij bepalend blijken voor de ontwikkeling van zijn theorieën rond menselijke seksualiteit. Verrassend interessant.

Heel tof boekje, fijn geschreven, vol leuke weetjes. Het dier blijft een mysterie. Nooit gedacht maar ik ben helemaal paling-enthousiast!

Synopsis

Een Zweedse journalist beschrijft het eeuwenlange raadsel van de ongrijpbare, mysterieuze paling, en zijn eigen jeugd in Zweden met een op paling vissende, nuchtere vader.

Tine Dew
Leestip van Tine Dew

De lange weg naar huis : over een vader, een zoon en de paling
Titel:
De lange weg naar huis : over een vader, een zoon en de paling
Auteur:
Patrik Svensson
# pagina's:
252 p.
Uitgeverij:
Thomas Rap
ISBN:
9789400404588
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vissen, Vader-zoonrelatie
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Wonderlijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips