André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Ruimte voor de creatviteit van de lezer

26 juni 2023

Peter Terrin (1968) weet met zijn sterk doordacht en uiterst literair werk recensent en lezer te boeien. In 2010 won hij met De bewaker de EU-literatuurprijs en in 2012 kreeg hij de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Post Mortem. Voor Al het blauw kreeg hij in 2022 de Confituurboekhandelsprijs toegekend door de belangenorganisatie van Vlaamse onafhankelijke boekhandels. Zijn nieuwste roman De Gebeurtenis was genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2023.

Voor de opbouw van zijn nieuwe roman heeft Terrin niet de makkelijkste weg gekozen. In tien los van elkaar staande hoofdstukken, die ieder de naam van een van de hoofdrolspelers dragen, moet de lezer een geheel bij mekaar smokkelen door iets of iemand uit een vorig hoofdstuk te herkennen. De auteur in De gebeurtenis speelt met verschillende genres en thema’s. Ook de inhoud is heel divers:van de liefde in al haar facetten; van verliefd worden, tot kinderen krijgen (al dan niet op natuurlijke wijze), tot partnerruil, vreemdgaan en samen oud worden. Een heel ontroerend fragment is het verhaal over een man die tijdens de coronaperiode elke dag bij het raam van zijn vrouw gaat zwaaien, of dat over de ontluikende intimiteit tussen een andere bewoonster en haar verzorger, ondanks haar afasie.

De gebeurtenis’ laat de lezer heel veel zelf invullen door hem aan de slag te laten gaan met voorvallen, gedachtespinsels, ethische kwesties enz.

Het bijzondere aan dit boek is dat de tien hoofdstukken een geheel gaan vormen maar dat je pas na afloop te weten komt wat nu eigenlijk de verbindende factor is.

Peter Terrin schrijft uiterst mooi. Het ontbreken van echte actie wordt meer dan goed gemaakt door de knappe structuur van het verhaal.

Synopsis

De assistente van een hoogbejaarde schrijver erft zijn ultieme, onthullende dictaten; de weduwe vecht het testament aan.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De gebeurtenis
Titel:
De gebeurtenis
Auteur:
Peter Terrin
# pagina's:
220 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403181813
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schrijverschap, Liefde, Verlies (emotie)
Aanbevolen voor:
Hoogstaand,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips