André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een verhaal van emancipatie, van vrouwen die zich willen loswrikken uit de katholieke moraal

7 juli 2022

Hilde Van Mieghem (1958) is actrice, scenariste, regisseur, documentairemaker en columniste bij De Morgen. Voor haar films en scenario’s ontving ze wereldwijd nominaties en prijzen. Haar documentairereeks Als je eens wist was een hoogtepunt van het televisieseizoen 2020.

Hilde Van Mieghem die als geen ander de situatie van vrouwen verdedigt, bouwt in haar debuutroman De drie duifkes een bijzonder sterk verhaal op rond drie vrouwen: drie temperamentvolle, beeldschone jonge vrouwen die hun eigen leven willen opbouwen maar daar de kans niet voor krijgen. Eerst is er Madeleine die wordt uitgehuwelijkt en haar grote liefde moet afzweren voor een oude en wrede echtgenoot. De zevenjarige Tine verliest haar moeder, en de zorg voor haar broer, vader en hun armzalige boerderij dient zij op zich te nemen . Juliet vlucht weg van haar zuipende, promiscue moeder die haar ook in de prostitutie wil krijgen en wordt dienstmeisje bij een Joods gezin. Ze wordt smoorverliefd op en zwanger van de heer des huizes. De liefde mag wederzijds zijn toch wordt ze als ‘een gevallen vrouw’ op straat gezet. De drie vrouwen hun paden kruisen zich, en er ontstaat een levenslange hechte vriendschap. Samen vormen ze een bondgenootschap dat strijdt op leven en dood tegen een liefdeloos, hard bestaan.

Voor het verhaal van ‘De drie duifkes’ baseerde de auteur zich op de lotgevallen van haar eigenfamilie tussen 1920 en 1964.

Madeleine is eigenlijk het hoofdpersonage in het boek. Ze trouwt 44 jaar na hun eerste ontmoeting met haar grote liefde Duck, na een liefdeloos en tiranniek huwelijk met Octaaf.

Het verhaal speelt zich deels in Maria-Aalter (Oost-Vlaanderen) en in Beveren af, maar hoofdzakelijk in Antwerpen, maar meer dan een decor is de stad niet.

Ook de oorlogsperiode krijgt ruime aandacht gaande van de jacht op joodse mensen, de collaboratie tot de hongersnood.

‘De drie duifkes’ is een verhaal van emancipatie, van vrouwen die zich willen loswrikken uit de katholieke moraal.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De drie duifkes : roman
Titel:
De drie duifkes : roman
Auteur:
Hilde Van Mieghem
# pagina's:
403 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029545860
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen, Vlaanderen ; 1920-
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips