Gehersenspoeld door kwaadaardige ideologie
Deze roman over de opkomst van de nazipartij in het Duitsland van de jaren 30, wordt verteld vanuit het perspectief van een jong meisje dat in Leipzig woont. Het verhaal begint als de jonge Herta wordt gered van de verdrinkingsdood door de vriend van haar broer Karl, Walter. Het is een krachtige opener en een metafoor voor de komende jaren, als Herta langzaam verdrinkt in de vloedgolf van nationalisme en fascisme die haar land overweldigt en haar leven volledig verandert. Fein werd geïnspireerd om de roman te schrijven nadat ze onderzoek had gedaan naar de Joodse wortels van haar familie en haar uiteindelijke vlucht naar Londen. Tijdens haar onderzoek begon ze zich af te vragen hoe een land en zijn mensen konden veranderen van een redelijke en tolerante samenleving naar het begaan van zulke wreedheden tegen hun medemensen. Om dit idee te onderzoeken besloot ze haar roman People like us te schrijven vanuit het perspectief van een gewoon Duits kind dat langzaam gehersenspoeld werd door de kwaadaardige ideologie. Het is de kinderlijke onschuld van Herta die dit boek zo goed tot zijn recht laat komen en die ons in staat stelt empathie te voelen, ondanks haar loyaliteit.
Herta's vader heeft onlangs de leiding over de stadskrant overgenomen en zijn beloning is hun prachtige nieuwe familiehuis, hun bedienden en een verbeterde status in de Leipzigse samenleving. Hij kwam van bescheiden afkomst om te trouwen met Herta's elegante Franse moeder, maar klimt nu snel op in de SS-rangen. Haar oudere broer Karl zit bij de Hitler-Jugend en Herta wil echt haar steentje bijdragen om Vati en Mutti ook trots op haar te maken. Dus belooft ze haar leven aan de Führer, om hem en zijn doel te dienen, zich totaal niet bewust van de kwaadaardige omvang ervan. Er zijn personages die Hitlers filosofie en doel echt omarmen, zoals Herta's Vati, en daaronder bevinden zich verschillende niveaus van ontkenning, samenwerking en angst. Zelfs Vati heeft een mengelmoes van motieven: gevoelens van minderwaardigheid vanwege zijn achtergrond en zijn huwelijk, het genieten van status en macht en een zekere mate van hersenspoeling.
De scène waarin Herta voor het eerst beseft dat er iets heel erg mis is, is op school, en haar leraren roepen Joodse kinderen op om op te staan tijdens de bijeenkomst. Het is een enorme schok voor haar om te zien hoe Walter, de jeugdvriend van haar broer, wordt uitgekozen voor scheldwoorden en spot. Walter kan geen Jood zijn. Hij is het Arische ideaal, blond en blauwogig. Hij was een constante aanwezigheid in het huis toen ze jonger waren. Nu werd hij vreselijk uitgescholden en bespot door hun nieuwe leraar. Herta is vreselijk in de war, haar is verteld dat Joden er op een bepaalde manier uitzien en zich anders gedragen dan zij, maar ze voelt dat zij en Walter allebei hetzelfde zijn.
De ontheemding van families tijdens WOII was groot en zonder een manier om elkaar te traceren, zouden er mensen zijn geweest die elkaar nooit meer hebben gezien.
People Like Us/De dochter van de nazi laat met angstaanjagende helderheid zien hoe Hitler profiteerde van een soort perfecte storm in Duitsland.
People Like Us/ De dochter van de nazi is prachtig geschreven en ongelooflijk suggestief.
Synopsis
Tussen een meisje dat opgroeit in een nazigezin en de beste vriend van haar broer, een Joodse jongen, ontstaat een innige vriendschap.