André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

herinneren aan degenen die de Franse en Algerijnse literatuur groot hebben gemaakt

23 maart 2022

De boekhandel van Algiers van Kaouther Adimi is een magistrale roman en een vurige ode aan de literatuur in een. Het is tevens de winnaar van de prestigieuze Prix Renaudot en de Prix du Style en werd genomineerd voor de Prix Goncourt.
Met een prachtig voorwoord van de Nederlands-Algerijnse theaterartiest, vooral bekend van zijn rol in Sesamstraat Hakim Traïdia.
Edmond Charlot, een enthousiaste 20-jarige, keert in 1936 terug naar Algiers na een reis naar Parijs met een geweldig idee in gedachten: het oprichten van een boekhandel-uitgeverij die schrijvers van beide kanten van de Middellandse Zee publiceert, ongeacht taal, nationaliteit of religie. Ondersteund door een gemeenschap van talenten en genegenheid opent hij op een hybride en gastvrije plek op 2 bis van de Rue Charras de boekhandel Les Vraies Richesses, die al snel de zetel wordt van de legendarische Éditions Charlot, bezocht door aspirant-schrijvers en door figuren van het kaliber van Antoine de Saint-Exupéry en André Gide. Vanuit dat gepassioneerde kamertje, recht op de "ware rijkdom" van het leven, komen de eerste edities van memorabele teksten, waaronder het debuut van een jong genie: Albert Camus.
Kaouther Adimi's roman wordt beschouwd als een van de ontdekkingen van 2018. De roman is verdeeld in 3 delen die constant wisselen in de roman: Ryad's standpunt, dat van Edmond Charlot en dat van de schrijver zelf. In feite zal zij het zijn die hedendaagse tijden en gebeurtenissen zal introduceren in Charlot, verhalen van een stad en een volk dat wacht op een bevrijding die het absolute embleem voor dekolonisatiezal worden .
Kaouther Adimi is echter niet tevreden met een eenvoudige historische roman, maar maakt van de gelegenheid gebruik om ons te herinneren aan degenen die de Franse en Algerijnse literatuur groot hebben gemaakt. Van Yacine Kateb tot Mohammed Dib, via Camus, Gertrude Stein en Antoine de Saint-Exupéry is "De boekhandel aan de Rue Charras" niet alleen een goed boek, maar ook een kans om ons volledig onder te dompelen in de literatuur van deze 2 landen. Een boek dat elk woord gebruikt om ons iets meer te geven en ons iets nieuws te leren, zowel over Frankrijk als Algerije, en nog meer over de man die in staat is om deze 2 werelden te verenigen: Edmond Charlot, legendarische oprichter van de Rue Charras Boekhandel .
Jules Roy zei over hem in zijn Memoirs Barbarians: "... Charlot was een beetje een schepper voor iedereen, tenminste onze geboortedokter. Hij heeft ons uitgevonden ... verwend, gevormd, gekletst, soms berispt, altijd aangemoedigd, gecomplimenteerd voor wat we waard waren, gladgestreken, gepolijst, ondersteund, rechtgetrokken, vaak gevoed, opgevoed, geïnspireerd.
Dit is één grote verhaallijn. De andere verhaallijn richt zich op het Algiers van vandaag. Ryad, een luie 20-jarige universiteitsstudent in Parijs,heeft een ondankbare taak voor zich: het legen en sluiten van de boekhandel Les Vraies Richesses. Deze stoffige winkel van vier bij zeven meter, volgepropt met vergeelde boeken, vervaagde foto's, schilderijen en duizend andere redactionele relikwieën, verbergt het verhaal van een uitzonderlijk menselijk en literair avontuur, bewaakt door zijn laatste getuige, de mysterieuze Abdallah.
Kaouther Adimi's roman wordt beschouwd als een van de ontdekkingen van 2018 dankzij de vaardigheid van een schrijver met een gegarandeerde toekomst. De roman is verdeeld in 3 delen die constant wisselen in de roman: Ryad's standpunt, dat van Edmond Charlot en dat van de schrijver zelf. In feite zal zij het zijn die hedendaagse tijden en gebeurtenissen zal introduceren in Charlot’s, verhalen van een stad en een volk dat wacht op een bevrijding die het absolute embleem voor dekolonisatiezal worden .
Kaouther Adimi is echter niet tevreden met een eenvoudige historische roman, maar maakt van de gelegenheid gebruik om ons te herinneren aan degenen die de Franse en Algerijnse literatuur groot hebben gemaakt. Van Yacine Kateb tot Mohammed Dib, via Camus, Gertrude Stein en Antoine de Saint-Exupéry is ‘De boekhandel van Algiers’aan de Rue Charras" niet alleen een goed boek, maar ook een kans om ons volledig onder te dompelen in de literatuur van deze 2 landen. Een boek dat elk woord gebruikt om ons iets meer te geven en ons iets nieuws te leren, zowel over Frankrijk als Algerije, en nog meer over de man die in staat is om deze 2 werelden te verenigen: Edmond Charlot, legendarische oprichter van de Rue Charras Boekhandel .
Edmond Charlot, uitgever van Vrij Frankrijk tijdens de bezetting, was tot het midden van de jaren vijftig een van de belangrijke figuren in de Franse literatuur; totdat financiële problemen hem dwongen Les Vraies Richesses, zijn geliefde Algerijnse boekhandel, en een paar jaar later zijn Parijse uitgeverij te verlaten.
De boekhandel van Algiers is een historische en geïnspireerde roman over het pijnlijke verleden van Algerije en de Fransen en vertelt met talent en inlevingsvermogen een spannend verhaal. We ontdekken een ware vriend van literatuur, schrijvers en boeken, door de fictieve reis naar Algiers van Riyad - een jonge stagiaire die in 2017 de leiding had over het liquideren van de boekhandel Les Vraies Richesses - en sobere en ontroerende uittreksels uit het dagboek van Edmond Charlot.

Synopsis

Levensverhaal van Edmond Charlot die in 1935 in Algiers een boekhandel opent en het relaas van de Algerijn Ryad, die in 2017 de opdracht krijgt om de vroegere boekhandel op te ruimen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De boekhandel van Algiers
Titel:
De boekhandel van Algiers
Auteur:
Kaouther Adimi
# pagina's:
195 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026356223
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Algerije ; 1930-
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Hoogstaand,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips