Hilarisch absurd, maar geniaal boek
Enkele jaren geleden leerde ik Adeline Dieudonné kennen via het hilarisch absurde, maar geniale ‘Kerosine’. En zodoende was ik ook zeer benieuwd naar haar volgende boek, wat dan ‘Blijf’ geworden is. Het gegeven van het boek laat denken aan ‘De buitenkant van meneer Jules’ van Diane Broeckhoven. Waar het bij Broeckhoven om een bejaard echtpaar gaat waarbij de man overlijdt en de vrouw de afgestorvene bij haar in huis houdt, speelt dit verhaal zich af tegen de achtergrond van een chalet in de bergen waar een vrouw heeft afgesproken met haar minnaar. Tijdens hun idyllische romance overlijdt de man plots aan een hartaanval.
Tot zover nog een plausibel verhaal. Maar dan gaat de vrouw in kwestie van het paadje. In plaats van hulp in te roepen of naar huis terug te keren, laadt ze het lijk van haar amant in de wagen en gaat met hem op reis, zonder enig concreet doel voor ogen, ze wil hem enkel zo lang mogelijk bij zich houden. Het lijk begint te ontbinden, maar dat stopt de dame niet herinneringen op te halen aan de man waar ze zoveel van hield, die ze vervolgens allemaal deelt in twee lange brieven aan zijn vrouw.
De kracht van ‘Blijf' ligt in de manier waarop Dieudonné de innerlijke wereld van de vrouw blootlegt. Het verhaal wordt gekenmerkt door een intense emotionele diepgang en een scherpe observatie van de menselijke psychologie. De auteur gebruikt een rijke en evocatieve taal om de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon te verkennen, waardoor de lezer een indringend inzicht krijgt in haar worstelingen en de impact van de gebeurtenissen op haar leven.
Naast de sterke karakterontwikkeling en psychologische diepgang, biedt ‘Blijf’ ook een kritische commentaar op de maatschappij en de manier waarop trauma en verlies worden ervaren en verwerkt. Dieudonné stelt vragen over de aard van pijn en herstel, en over hoe mensen omgaan met onvermijdelijke veranderingen in hun leven. Het boek laat de lezer achter met een gevoel van reflectie en vraagtekens, wat het een waardevolle en thought-provoking leeservaring maakt.
Heerlijk boek, net zoals ‘Kerosine’, hilarisch absurd, maar geniaal. Ik ben fan.