André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een sfeervol caféleven

17 december 2023

In het werk van Gilles van der Loo (Breda, 1973) neemt het café- en horecagebeuren vaak een belangrijke plaats in. Dat is niet zo vreemd want volgens zijn CV werkte hij twintig jaar in alle denkbare functies in de Amsterdamse horeca en debuteerde hij in 2010 als literair schrijver met het kortverhaal Palermo.

Sindsdien publiceerde hij bij Uitgeverij Van Oorschot de verhalenbundel Hier sneeuwt het nooit (2011, nominatie Academica Literatuurprijs) en de romans Het laatste kind (2013), Het jasje van Luís Martin (2016) en Dorp (2021, nominatie Boekenbon Literatuurprijs en Libris), die lovend werden ontvangen. Ook in zijn nieuwste roman Café Dorian bepaalt het caféleven weer een gedeelte van de sfeer.

Het is een heel origineel verhaal waarin een naamloze vertelster het verhaal van het hoofdpersonage schept en kneedt. Het hoofdpersonage, Hollander genoemd omwille van zijn nationaliteit, op zijn beurt deelt de nevenpersonages hun rol toe.

Café Dorian bevindt zich in niet nader genoemde buitenlandse stad. Het is een alcoholiekerscafé, vertoont heel wat gebreken en loopt slecht. Maar dan komt de Hollandse kastelein op het idee om een kokkin in dienst te nemen die op een bijzonder goede reputatie kan bogen. Na een lovende recensie gaan de zaken beter dan hij had durven dromen en komt er ook een heel ander publiek over de vloer. Hier speelt de vertelster toch wel een heel cruciale rol, want dit is de plek die ze hem toewenst: het middelpunt te zijn van een leven vol vriendschap.. Maar Hollander voelt geen geluk omdat het verdiepen van zijn banden in de stad hem niet kan laten vergeten wat hij in Amsterdam achterliet.

Geleidelijk ontdekt de lezer waarom Hollander vertrok en wat de relatie is tussen de vertelster en haar personage en waarom zij deze wereld van het verhaal voor hem wilde bouwen

Café Dorian is een zeer warme liefdesverklaring aan het café als hart van een stad en buurt. Gilles van der Loo is een rasechte verteller, dat heb ik onthouden van zijn vorig werk, en weet daardoor ook zijn lezers heel sterk te betrekken bij alles wat gebeurt in het café en in de hoofden en harten van de personages.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
Café Dorian
Auteur:
Gilles van der Loo
# pagina's:
238
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Boeiend,
Inspirerend

Gerelateerde leestips