Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Het patriarchaat (bah).

14 april 2022

Burnout. Door: Amelia & Emily Nagoski.

Emily kent u misschien van het geweldige Kom als jezelf. Samen met haar tweelingzus Amelia schreef ze een boek over de stresscyclus afmaken en vreugde vinden in het leven. Als remedie tegen, u raadt het al; burnout.

Net als in Kom als jezelf is dit een boek vol wetenschappelijke informatie, op een boeiende, vlotte manier gebracht, vol verwijzingen naar onze hedendaagse cultuur (Cassandra Clare, Inside Out, Audre Lorde en zo veel meer). De zussen Nagoski schrijven vlot, empowerend, activistisch en met de nodige humor.

Burnout gaat veel breder dan de titel doet vermoeden. Het is een boek dat vlijmscherp aantoont hoe vrouwen gegaslight worden door het patriarchaat (bah), dat onze maatschappij doorgestoken kaart is en wij (vrouwen) van bij onze geboorte tot gevers worden gekneed. Het leven voor mannen is niet makkelijk, maar dat van vrouwen was, is en blijft moeilijker. Daarom dat zij meer last hebben van burnout.

Klinkt allemaal ferm deprimerend hé, en dat is het ook. Gelukkig zijn daar de zussen Nagoski om ons te tonen hoe we de stress, stresscyclussen en ‘de krankzinnige vrouw op zolder’ kunnen aanpakken.

Verwacht geen toverstokje in boekvorm. Dat is dit boek niet. Het is wel een inkijkje in hoe de wereld écht in elkaar zit, hoe die ons dingen laat geloven die niet waar zijn en hoe we zelf aan de slag kunnen gaan om ons leven vreugdevoller, meer ontspannen te maken.

Dikke merci aan Amelia en Emily voor hun eerlijkheid, wijsheid en kracht. Wat een leerrijk boek!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Burnout : ontdek het geheim van de stresscyclus en ontspan
Titel:
Burnout : ontdek het geheim van de stresscyclus en ontspan
Auteur:
Amelia Nagoski
# pagina's:
303 p. : ill.
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026358722
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Burn-out, Stress ; vrouwen
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Sensationeel
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips