De pen van Salumu maakt nieuwsgierig naar meer
De Gentse auteur, journaliste en schrijfdocente Tuly Salumu heeft Vlaamse en Congolese roots. Haar romandebuut Bintje is fictief, al is het verhaal sterk gebaseerd op haar eigen leven. De lezer zal de band tussen Bintje en de schrijfster doorheen het verhaal aanvoelen. Het verhaal is een duidelijk aangegeven drieluik, Bintje als kind, als puber en als moeder. Deze coming of age laat je niet koud, het neemt je mee in een rauw verhaal.
In een eenvoudige schrijfstijl zet Tuly Salumu een indrukwekkend boeiend verhaal neer. Onverbloemd kaart ze thema's als racisme, huidskleur en identiteit aan. Haar ervaringen maken hoofdpersonage Bintje niet altijd even sympathiek: haar littekens maken haar tot wie ze is.
De schrijfster geeft door Bintjes beslissingen een beeld van een intergenerationeel trauma. De boodschap is duidelijk, we kunnen de pijnlijke wonden van onze ouders zien, maar ook meedragen als een erfenis.
Tuly Salumu blijft heel het verhaal trouw aan een onverbloemde realistische pen. Een pen die nieuwsgierig maakt naar meer van haar.
Synopsis
In deze autofictie vertelt Tuly Salumu een intergenerationeel verhaal van pijn en woede. Het gaat over een meisje van kleur dat opgroeit in een witte omgeving.