André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

de hoge tol die migratie eist

25 januari 2021

Chika Unigwe (1974) is een Nigeriaanse schrijfster. Ze promoveerde aan de Universiteit van Leiden en debuteerde in 2005 met de roman De feniks. Ze kreeg meerdere literaire prijzen, waaronder de 2012 NLNG Prize for Literature voor Fata Morgana (2007). Ze was politica in Turnhout maar woont momenteel in Atlanta, Georgia. De auteur schreef vaak over het vaak problematische leven van Nigeriaanse migranten in België, als reseacher begaf ze zich daarvoor zelfs in het prostitutiemilieu.

In de verhalenbundel ‘Beter nooit dan laat’ spelen de verhalen spelen zich af rond Prosperous en haar man Agu. Wekelijks ontvangen zij in hun appartement verschillende bezoekers wier levens met elkaar vervlochten raken. Prosperous werkt nu als schoonmaakster, terwijl ze in haar geboorteland een fijne job had als bediende, haar man Agu runde een bloeiende handelszaak tot hij alles kwijtspeelde bij de onlusten met de moslimbevolking aldaar. Zelf werkt Agu nu in een broodfabriek, een soort industriële bakkerij waar hij ‘s nachts aan de slag kan. Agu wil hier in België de tradities verder zetten: vrienden ontmoeten, lekker samen eten en daarbij zijn vrouw inzetten als keukenhulp. Prosperous verzet zich hier heel heftig tegen en laat Agu inzien dat zijn machogedrag hem dreigt weg te drijven van zijn vrouw. Dit echtpaar vormt de spil van de tien verhalen. Maar ook de Nigerianen uit hun vriendenkring komen aan de beurt. Iedereen kent zijn ups en downs. Ze verlieten Nigeria met de hoop op een beter leven maar de pijn van de heimwee naar Nigeria en de hoge tol die migratie eist maakt het allemaal niet gemakkelijker.

Beter nooit dan laat is een bundel met verhalen die het leven en lijden van migranten op een indringende manier duidelijk maakt.

Synopsis

In het huis van twee Nigeriaanse immigranten in België vertellen verschillende mensen - veelal andere Nigeriaanse migranten - over problemen in hun leven die samenhangen met hun migrantenbestaan, maar ook met liefde, verdriet en dood.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Beter nooit dan laat
Titel:
Beter nooit dan laat
Auteur:
Chika Unigwe
# pagina's:
183 p.
Uitgeverij:
Polis
ISBN:
9789463105514
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Nigeriaanse migranten ; België
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips