André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

schuld en slachtofferschap.

11 juni 2023

Ted van Lieshout (1955) schrijft met een zekere lichtvoetigheid over pedofilie. In Zeer kleine liefde, zijn bekroonde dichtbundel uit 1999, vertelt een 12-jarige jongen liefdevol over zijn seksuele omgang met een volwassen man. Indertijd veroorzaakte dat de nodige ophef terwijl de auteur de bundel baseerde op zijn eigen jeugdervaringen, waar hij ook Mijn meneer (2012) over schreef. In die roman, over dezelfde relatie, zoekt Van Lieshout naar nuance: hij keurt pedofiele relaties ten stelligste af, maar wil de opvatting dat dit soort relaties per definitie walgelijk, slecht en traumatisch zijn wel in vraag stellen.

In zijn nieuwe roman Beitelaar, doet een 15-jarige jongen verslag van een 'incident' op een broeierige zomerdag. Antonij, die als bijbaantje het kerkhof onkruidvrij houdt, treft daar een man, Leo, die iets in een grafsteen zit te beitelen. De twee raken in gesprek en rusten na hun werkzaamheden uit in de schaduw achter de heg. Dan worden ze aangevallen door drie pedojagers. Antonijs verslag blijkt een schriftelijke getuigenverklaring te zijn.

Van Lieshout prikkelt de lezer om na te denken over schuld en slachtofferschap. Leo heeft Antonij met geen vinger aangeraakt. Jammer genoeg, zou Antonij daaraan willen toevoegen, want hij vindt Leo heel aantrekkelijk. Tot in detail beschrijft hij hun ontmoeting. Leo zit voorovergebogen te werken, waardoor Antonij als eerste zijn bouwvakkersdecolleté ziet. Stiekem verlangt hij naar seks, terwijl Leo daar geen aanleiding toe geeft. Bén je een slachtoffer, of word je slachtoffer gemaakt? Bén je een dader of word je als dader aangewezen? In wiens belang is het om alles tot op de bodem uit te zoeken? Is het soms beter dingen voor jezelf te houden? Kan dat? Mag dat? Deze vragen worden extra uitgediept. Van Lieshout belicht het verhaal steeds op een andere manier door oude informatie weg te laten en nieuwe toevoegen. Dat maakt het geheel spannend, en het toont aan hoe dubieus een getuigenis kan zijn: of iemand schuldig wordt bevonden, hangt ook af van hoe het verhaal wordt verteld.

Synopsis

Een vijftienjarige jongen ontmoet een man tijdens zijn bijbaan op een kerkhof. Zijn toenadering tot de man loopt uit op een grensoverschrijdende situatie.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Beitelaar
Titel:
Beitelaar
Auteur:
Ted van Lieshout
# pagina's:
169 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789021461328
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Seksueel geweld, Homoseksualiteit
Aanbevolen voor:
Inspirerend,
Subtiel
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips