André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

In Bad Castro botsen twee werelden:

15 december 2022

Kevin Brooks (1959) is een Britse auteur van voornamelijk jeugdliteratuur. Zijn boek The Bunker Diary, dat in 2013 door Penguin Books werd uitgegeven, won in 2014 de Carnegie Medal voor beste nieuwe boek voor kinderen of jongvolwassenen gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk.
Rellen en bendeoorlogen in Londen – auto's en huizen branden, winkels worden geplunderd, de straten zijn niet veilig. Ook niet in een politieauto. Judy, een jonge politievrouw, zit met twee oudere collega's in een politieauto; Ook aan boord is Bad Castro, een tienerbendeleider die berucht is. Hij zou Vidious, de leider van deCane Town Kills, meestal kortweg CTK genoemd, hebben vermoord om zelf de macht te grijpen. Via een geheime tip-off werd Castro gevangengenomen.
Maar plots wordt de politieauto geramd door een andere auto. Judy merkt nauwelijks wat er gebeurt omdat ze gewond is aan het hoofd. Als ze weer bij bewustzijn komt, legt Castro haar uit wat er is gebeurd: alleen de twee leven nog, Judy's twee collega's die voorin zaten zijn doodgeschoten. Castro en Judy weten uit de auto te stappen, ook al is er veel om hen heen en zijn ze nog steeds in gevaar. Uiteindelijk kunnen ze ontsnappen naar een gesloten kiosk en hen daar barricaderen.
De situatie is bizar: Judy, de jonge politievrouw, verschuilt zich bij Castro, de gezochte crimineel, die beschuldigd wordt van verschillende moorden. En wat Judy niet begrijpt, is waarom Castro haar niet gewoon achterlaat of zelfs vermoordt om te ontsnappen. Maar ze kan sowieso niet helder denken, zeker gezien haar blessure, de dreiging en de moeilijke situatie. In ieder geval denkt Castro dat de CTK achter hen aan zit, wat Judy niet helemaal kan begrijpen ...
'Bad Castro' is een aangrijpende thriller die geen omwegen maakt, die zich beperkt tot de eerste levensbehoeften. Het begint met de cijfers. Uiteindelijk bepalen alleen Judy en Castro de actie, de andere personages zijn accessoires, bijna continu tegenstanders die een bedreiging vormen, maar grotendeels onbekend blijven, vaak geen namen hebben.
In Bad Castro botsen twee werelden: Judy als politievrouw met nobele doelen van rechtvaardigheid, Castro de meedogenloze gangster die ook mensen doodt als dat nodig is. Dat de morele grens tussen de twee steeds meer aan het verdwijnen is, maakt deel uit van de plot van het boek. Castro is anders dan het geruchtmakende cliché van hem; en Judy begint ook wat dingen in twijfel te trekken en aan zichzelf toe te geven dat corruptie wijdverspreid is bij de politie.
Iedereen die boeken van Kevin Brooks kent, weet dat je niet om wrede tot brute scènes heen kunt. In "Bad Castro" is dat niet anders. Judy en Castro overleven alleen omdat ze zich ook verdedigen tegen aanvallers, en dat betekent ook dat er doden vallen. Vanuit een observatiepost kijken ze ook toe hoe iemand op brute wijze wordt gedood in een bendeoorlog..
De spanning in het boek leeft niet alleen voort uit de terugkerende precaire situaties waarin Judy en Castro zich bevinden, maar ook uit het feit dat er in de loop van het verhaal een band ontstaat tussen Judy en Castro. Judy, de verteller in de eerste persoon, hint er slechts hier en daar naar; Het blijft lang mysterieus. Judy begrijpt ook niet wat er aan de hand is – en kort voor het einde is er een verklaring voor deze verbinding die je niet had verwacht. Dit luidt ook de finale in, en dat kan zeker als filmisch en geslaagd worden omschreven.
"Bad Castro" toont twee mensen in een extreme situatie en roept de vraag op waar ze eigenlijk voor leven. Judy en Castro geven verschillende antwoorden, althans in eerste instantie. Later komen ze dichterbij. "Bad Castro" is spannend op verschillende niveaus ...


André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Bad Castro
Titel:
Bad Castro
Auteur:
Kevin Brooks
# pagina's:
156
Genre:
Thrillers
Uitgeverij:
Uitgeverij De Harmonie
ISBN:
9789463361576
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Adembenemend,
Bloedstollend
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 12-14 jaar

Gerelateerde leestips