André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een combinatie van distantie en vurige passie

17 augustus 2020

Citaat: " Ik had nooit gedacht dat er zoveel overeenkomsten waren tussen het werk aan de schrijftafel en het werk in bed."

Josep Pla i Casadevall 1897-1981) was een Catalaans s waarom dit een favoriet boek van je is. chrijver en journalist. De reislustige Pla werkte als journalist in Frankrijk, Italië, Engeland, Duitsland en Rusland en geldt als een van de meest gelezen en populairste schrijvers in de Catalaanse taal. Specifiek droeg hij bij aan de vernieuwing van de Catalaanse taal en bracht Catalaanse gebruiken en tradities internationaal onder de aandacht. In bredere zin gelden zijn vele reportages, kronieken en commentaren als een unieke getuigenis van de twintigste eeuw. Zijn “journalen”, waarvan de originele uitgave 30.000 bladzijden beslaat, vormen een mengeling van dagboekaantekeningen, reisimpressies, invallen en literaire portretten. Zijn nonchalant geschreven, soms impressionistische, dan weer diepzinnig introspectieve dagboek uit 1918-1919 verscheen in Nederland in de reeks Privé-domein onder de titel “Het grijze schrift”.. De roman 'Aurora schrijft' van H. M. van den Brink (1956) gaat over de schrijver Josep Pla (1897-1981) en zijn maîtresse Aurora (1910-1969). H. M. van den Brink was begin jaren negentig van de vorig eeuw correspondent in Spanje. Dit land was onderwerp voor een aantal uitzonderlijke romans zoals 'De vooruitgang' en het dagboek 'De dertig dagen van Sint Isidoor', beide over het controversiële stierenvechten. En zijn nieuwe 'Spaanse' roman 'Aurora schrijft' heeft de Catalaanse schrijver Joseph Pla als hoofdpersonage. In 1940 leert Pla in een visserskroeg de prostituee Aurora Perea Mené, de liefde van zijn leven kennen, met wie hij een tijdlang samenwoont, tot zij getrouwd en wel naar Argentinië vertrekt. Op Pla's aandringen blijven ze echter een sterk erotische briefwisseling onderhouden, waarvoor hij haar betaalt. Aurora maakte een passie en wellust in Pla wakker, waaraan hij verslaafd raakte. Na jaren met haar te hebben samengewoond en ook daarna nog een tijdje met haar een liefdesrelatie te hebben onderhouden, vertrekt Pla op zijn oude dag naar Buenos Aires om zijn vroegere geliefde weer te ontmoeten en de lichamelijke liefde op te pakken. Die combinatie van distantie en vurige passie, die herinnert aan de nogal tegenstrijdige natuur van Josep Pla, levert een heel aparte mix op. Je proeft er de journalist en de romancier tegelijkertijd in. Aurora moet Pla hebben begoocheld. Na jaren met haar te hebben samengewoond en ook daarna nog een tijdje met haar een liefdesrelatie te hebben onderhouden, vertrekt Pla op zijn oude dag naar Buenos Aires om zijn vroegere geliefde weer te ontmoeten en de lichamelijke liefde op te pakken. Aurora woont daar vrij harmonieus met haar man zonder dat hij een woord vuil maakt aan de 'geheime' brieven en de relatie. In tegendeel hij heeft de brieven zelfs mee helpen schrijven en vond dat ook nog opwindend op de koop toe. Die brieven hebben Aurora en haar man samen gebracht.. Dit bizarre ménage à trois weet Van den Brink op een meesterlijke wijze te verweven in dit bijzondere boek.

|

Synopsis

Een oudere succesvolle schrijver ontmoet zijn vroegere geliefde Aurora, maar het is moeilijk de afstand tussen de vroegere en huidige Aurora te overbruggen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Aurora schrijft : roman
Titel:
Aurora schrijft : roman
Auteur:
Hans Maarten Van den Brink
# pagina's:
238 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Augustus
ISBN:
9789025458096
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Erotiek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Sensationeel
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips