André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

op wandeltocht doorheen de geschiedenis en doorheen het station

29 november 2023

Architect Louis Delacenserie (1838-1909) en ingenieur Clement Van Bogaert (1865-1937) ontwierpen het wereldbekende treinstation Antwerpen-Centraal. Delacenserie tekende voor het stenen ontvangstgebouw, Van Bogaert voor de perronoverkapping en de spoorwegberm buiten het station. De perronoverkapping werd als eerste gebouwd, tussen 1895 en 1898. Daarna volgde het ontvangstgebouw, van 1899 tot 1905. Beide heren mochten wel enorm trots zijn want het is één van de mooiste stations ter wereld geworden.

Dankzij het boek van stadsgids Raf Vandecasteele leer je deze spoorwegkathedraal beter kennen en waarderen.

Het boek is ingedeeld in vier grote hoofdstukken. In 'deel 1 De ruimte: de wandeling' neemt de auteur je mee op ontdekkingstocht waarin je alle details van Antwerpen-Centraal leert kennen, een spoorarbeider van Infrabel, een treinmachinist en -begeleider tot een loketbediende. Zij vertellen hun verhaal in dit deel. De prachtige lokettenzaal wordt regelmatig gebruikt voor evenementen. De Amerikaans-Britse auteur Bill Bryson vermeldt het station in enkele van zijn reisboeken. Hij passeerde er voor het eerst als jonge student ergens in de jaren 1970 en was onder de indruk. Hij was toen overigens ook vol lof over het Belgische treinpersoneel.

Stationsgids Raf Vandecasteele neemt ons in zijn boek mee op wandeltocht doorheen de geschiedenis en doorheen het station. Naast de vele zwart-wit foto’s staan er nog een achttal kleurenfoto’s in het boek. Prachtige foto’s van Karina Brys waarop het wereldbekende treinstation in al zijn glorie is te bewonderen!

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Antwerpen-Centraal : de spoorwegkathedraal die per ongeluk bleef staan
Titel:
Antwerpen-Centraal : de spoorwegkathedraal die per ongeluk bleef staan
Auteur:
Raf Vandecasteele
# pagina's:
205 p. : ill.
Uitgeverij:
Mammoet
ISBN:
9789462674066
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Centraal Station (Antwerpen (stad))
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips