André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De verontwaardiging van de dichter

18 juni 2020

Citaat: "Alleen in in een lied kan ik wonen / Nooit vond ik een geschikter schaal/ Dan het breekbaar huis van mond en taal./ Nooit gaf ik van mijzelf meer bloot/ Dan onder de schelp van een noot./ uit Alleen in in een lied kan ik wonen "

Mark Meekers (ps. van Marcel Rademakers) studeerde wijsbegeerte en letteren aan de KU-Leuven. Hij debuteerde in de jaren zestig met poëtische chansons aan de zijde van Kor Van der Goten. De 69 publicaties van zijn hand omvatten 22 bundels poëzie, 1 roman, kunstmonografieën, essays en bloemlezingen. Hij was oprichter en voorzitter van het dichterscollectief Mengmettaal, voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging Concept, eerste dorpsdichter van Doel, poëzieambassadeur van Vlaams-Brabant, eregast op het “Woordfees” (Windhoek 2013). Hij werd ten overvloede bekroond in Vlaanderen en Nederland voor zijn gedichten, essays, kortverhalen. Meekers is een dubbeltalent, zowel in zijn beeldend werk als in zijn poëzie is hij een dichter (zie: www.marcelrademakers.be). Zijn verzen zijn muzikaal, sterk visueel, maskeren niet maar verduidelijken op een dieper niveau. Hij doet dit door een treffende beeldspraak. Hij is “een meester van de metafoor”. Het leven is de humuslaag waarop zijn poëzie gedijt. “Poëzie is software voor de ziel.” Zijn verzen zijn geëngageerd en dus voor iedereen toegankelijk. Hij is “eigenzinnig, wars van enig compromis of commercialiteit.” Met zijn bundels ‘biopoëzie’ rond leven en werk van beeldende kunstenaars verruimt hij de Vlaamse blik tot een Europees niveau.

Maar hij kan evengoed de focus verkleinen en meeleven met het lot van een dorp als Doel of als dichter in de luwte van Vlaams-Brabant. Hij schreef tekst en muziek voor stapliederen en een zangspel "De sprekende vogel". Hij ontmoette Kor Vander Goten, "de uitvinder van het Vlaamse chanson" en begon met het componeren van luisterliedjes (poëtische tekst en muziek), die hij op tal van podia met eigen gitaar- of luitbegeleiding bracht o.a. op Kleinkunsteiland, Leuven. Met de bundel Alleen in in een lied kan ik wonen poëtische chansons Mark Meekers laat hij ons kennis maken met 110 van zijn liedjesteksten en op de bijgevoegde CD kunnen wij die ook acht van die poëtische chansons beluisteren. In het voorwoord van deze bundel wordt de culturele sfeer in het Antwerpse artistieke en literaire leven belicht en spreekt hij o.a. over zijn contacten met Kor van der Goten en Wannes van de Velde en zijn eigen ervaringen als tekstschrijver, componist en chansonnier in de jaren 1958-1970. Hij was in die tijd reeds wie hij bijna een halve eeuw later '2007-2009) als eerste dorpdichter van Doel zal zijn sociaal geëngageerd en contesterend. Hij loopt wat gelijk met de gekende 'Vlaamse barden' door giftscherp pijlen af te vuren richting verloedering milieu en sociale ongelijkheid. De chansons zijn mooi en beeldend als zijn gedichten en laten soms wegdromen, soms de verontwaardiging van de dichter delen

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Alleen in een lied kan ik wonen : poëtische chansons
Titel:
Alleen in een lied kan ik wonen : poëtische chansons
Auteur:
Mark Meekers
# pagina's:
158 p. : ill. + cd
Uitgeverij:
Concept
ISBN:
9789081679329
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liederen
Aanbevolen voor:
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips