André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De schaduw van de ijsprinses

18 januari 2021

Citaat: Jij en ik, Antauro, besloot zij terwijl zij op de kolf van haar geweer tikte, gaan de klus afwerke. Maar vanaf nu moeten wij onzichtbaar en onhoorbaar worden. Wij laten onze muilezels hier achter en naderen ons doelwit zonder dat enig geluid onze komst kan verraden.

Review : Francis Cromphout is romanist, muzikant, freelancejournalist en Zuid-Amerikakenner. Hij interviewde auteurs, kunstenaars en politici zoals Mario Vargas Llosa, Octavio Paz en Keith Jarrett. Cromphout schrijft in het Nederlands, Frans en Spaans. Zijn werk is bekroond en kreeg waardering in binnen- en buitenland. Dit sublieme verhaal van Francis Cromphout met de fascinerende titel Al die tijd hield de berg zijn adem in, draait grotendeels rond de legende van de ijsprinses van de Ampato in Peru.

In de jaren negentig werd op de hoogste flanken van deze berg het lichaam van een jong meisje gevonden uit de Inca-periode. Het lichaam was volledig gaaf gebleven, dankzij de ijslaag die het daar al die eeuwen bedekt had. Er werden allerlei wetenschappelijke onderzoekingen gedaan. Een gynaecoloog suggereerde dat, aangezien haar baarmoeder intact was gebleven, men een eisprong zou kunnen provoceren bij haar. Moreel een zeer bedenkelijk initiatief, maar wetenschappelijk wel uitdagend.

Een ander personage dat de auteur bij zijn verhaal betrekt is John Joseph die in Boston woont als adoptiekind van gegoede pleegouders. Tijdens zijn adolescentie vertoont hij ernstige psychische problemen. Een vriend van hem, Juanjo, kind van een Peruaanse vader die archeoloog is, probeert hem daar uit te krijgen

Als hij met zijn ouders naar Peru gaat, mag John Joseph mee. In Zuid-Amerika belandt John Joseph in een broeierige wirwar van avonturen die zijn leven op z’n kop zetten. Hij dwaalt door het oerwoud, maakt op een onzachte manier kennis met het Lichtend Pad en stuit op een Inca-site waar hij een onomkeerbare transformatie doormaakt. Het enige wat hem nooit loslaat, is de schaduw van de ijsprinses die over de tijd en ruimte heerst. Al die tijd hield de berg zijn adem in is dus een fictief verhaal met heel wat magisch realisme erin dat op werkelijke feiten gebaseerd is en dat blijkt ook uit het bijgevoegd interview dat de auteur gedaan heeft met een van de berggidsen de broer van één van de ontdekkers van de mummie Juanita.

Het is een heel mooie sfeervolle roman en de mix van fictie en non-fictie werkt hier uitstekend. Ook de couleur locale en vooral de indrukwekkende landschappen van Peru zijn bijzonder knapopgenomen in het verhaal. Een spannend verhaal een onvergetelijke reis in één boek , het overkomt je niet elke dag.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Al die tijd hield de berg zijn adem in
Titel:
Al die tijd hield de berg zijn adem in
Auteur:
Francis Cromphout
# pagina's:
211 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Beefcake Publishing
ISBN:
9789491144493
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vriendschap
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Beeldschoon,
Verleidelijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips