"Tussen de lijnen" - verslag van een literaire wandeling
Trains & Tracks is dit jaar het thema van het tweejaarlijkse kunstenfestival Europalia. Naar aanleiding daarvan vroeg Behoud de Begeerte zes Belgische auteurs (3 Nederladstalige en 3 Franstalige) een hedendaagse stationsroman te schrijven. Uiteraard spelen treinen en stations de hoofdrol.
Op 27 maart lazen de Vlaamse auteurs voor uit hun stationsromans op station Antwerpen Centraal. Stadslezer Mieke Versées woonde deze literaire wandeling bij, dit is haar verslag.
Centraal station Antwerpen 27 maart 11 uur
Met mijn ticket voor de literaire wandeling meld ik mij in de perszaal. In ruil krijg ik een hoofdtelefoon omgehangen en een groen bandje om de pols. Nog even geduld oefenen en dan neemt gids Kane ons op sleeptouw. Nieuwsgierig volgen wij hem richting perrons. Bij het kunstwerk ‘Vreedzame hand’, wacht Rob Van Essen. Hij brengt een stukje uit ‘Ronin en de betekenis van alles’. Het klinkt wat geheimzinnig, maakt mij nieuwsgierig. Na het applaus glijden we met de roltrap naar beneden. We wandelen voorbij de winkels richting Lize Spit en luisteren naar een passage uit haar roman ‘De terugweg’. Ik vind het een beladen stuk en hoed mij voor het einde dat ik niet zal horen. Lize verzekert mij dat het goed afloopt. Oef!.
Om de laatste voorlezer te bereiken wacht ons een klim naar het koninklijk balkon, een heuse conditietest. Ietwat buiten adem beland ik bij Valentijn Dhaenens, theater- en filmacteur. Hij vervangt Erwin Mortier. Geboeid luisteren we naar een uittreksel uit ‘Voorzichtig aan de ijzerenweg’. Het is zeer beschrijvend en in mijn hoofd vormen zich bijhorende beelden.
Ik geniet volop en bedenk hoe het station zijn hoofdrol waarmaakt en de lezingen kruidt. Het snerpende geluid van een aankomende trein, het gepuf, een fluitsignaal, het gedender, zoemende stemmen van wachtende mensen.
Geen betere plaats om voor te lezen uit stationsromans.
De terugweg naar het gelijkvloers verloopt heel wat vlotter. Ik lever mijn hoofdtelefoon in en krijg nog een kaartje met QR-code waarmee je de verhalen thuis of op de trein kunt herbeluisteren.
Terug in de perszaal kun je het zesdelige boekenpakket kopen. Voor de handtekeningjagers signeren Lize en Rob hun werk.
Een extraatje aan de uitgave is dat je de verhalen ook in het Frans kunt lezen.
Wie meer verhalen wil horen, kan ‘s namiddags terecht in het station van Luik .
Daar lezen Caroline Lamarche, Thomas Gunzing en Lisette Lombé voor uit hun vernieuwde stationsroman. Graag was ik erbij geweest want de trein is altijd een beetje vakantie vind ik. Tenminste wanneer er geen vertragingen zijn.
De literaire wandeling, een zeer boeiende ervaring.
Meer info: https://www.begeerte.be/2022/t...