"Ramsey Nasr is bij uitstek een publiekstrekker voor de poëzie in het zuiden en het noorden."

31 januari 2022

Door stadslezer Nathalie Brouwers

Een verslag van de Startshow van de Poëzieweek 2022.

Op de vooravond van de Gedichtendag, woensdag 26 januari, vond naar goede gewoonte de Startshow van de Poëzieweek plaats, ook nu weer in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Bij de programmatie was het nog niet helemaal duidelijk in welke vorm, maar uiteindelijk was er zowel de liveshow in de Arenbergschouwburg alsook de livestream die werd uitgezonden op het Spotlight-platform (donaties welkom), waarvoor warme dank vanwege diegenen die er om welke reden ook niet live konden bij zijn. Ook de geïnteresseerde noorderburen voor dit Vlaams-Nederlands initiatief hebben hier hopelijk mee van genoten. In de online foyer maakten sommige Nederlanders van de meer dan 100 kijkers zich alvast bekend. Livestream: een stream die geen grenzen kent! (Ook over na te denken voor in de toekomst, voor iedereen die van verder komt en minder mobiel is?)

Het is heerlijk dat Ramsey Nasr werd gekozen voor het Poëziegeschenk en als boegbeeld van deze tiende editie; hij is bij uitstek een publiekstrekker voor de poëzie in het zuiden en het noorden. Thema van de Poëzieweek is de natuur, het verlangen naar buiten te kunnen. Onder het door hemzelf gekozen motto “Bloesemingen en overvloed” cureerde Ramsey deze avond. Als Poëziegeschenk schreef de auteur “Wij waren onder de betovering”, een geschenk met 10 gedichten waarin landschappen en natuur centraal staan, uit het oogpunt van Vincent van Gogh, waarvoor Ramsey de honderden brieven die bewaard zijn gebleven van Van Gogh heeft gelezen en zijn gedichten uit diens woorden heeft opgebouwd. In het eerste deeltje van de show legt Nasr aan Ruth Joos uit, op zijn enthousiaste en geëngageerde manier, hoe hij dit heeft aangepakt.

De volgende podiumgasten zijn de geweldige zanger en muzikant Gregory Frateur van Dez Mona en Jutta Troch, harpiste. Zij brengen enkele songs uit het album “Lucy” (september 2021), een samenwerking van Dez Mona en het muziekensemble B.O.X. (Baroque Ensemble X) B.O.X. is een genre-overschrijdende muziekgroep die nieuwe geluiden creëert en bruggen wil slaan tussen verschillende publieken, en al met verschillende indierock artiesten heeft samengewerkt. De stem van Frateur is sowieso al engelachtig, in samenspel met de harp van Jutta wordt hun muziek nog hemelser. Frateur schittert op het podium, ook letterlijk vestimentair gezien, en doet glimlachen met zijn eigen gekozen gedicht, een vraag die Ramsey al zijn gasten had gesteld, één dat hij van zijn kompaan en collega Roy Aernouts heeft geleend. Meer info over het album

Na hen komt de nieuwe rijzende literaire ster, Marieke Lucas Rijneveld op het podium. Hij brengt een gedicht van Toon Tellegen, “Soms een enkele keer”, als zelf gekozen favoriet gedicht en daarnaast ook enkele gedichten uit zijn nieuwe bundel Komijnsplitsers. Ongetwijfeld een bundel die het verdient gelezen te worden, het vliegt blijkbaar ook de betere boekhandels uit.

Marjolijn van Heemstra charmeert onmiddellijk met een gedicht van de Britse Mary Oliver “Wild geese”, en haar keuze om het thema Natuur te associëren met haar zelf beleefde zwangerschappen. Haar overige gedichten en vooral het laatste liefdesgedicht dat ze bracht, “Vlaktematen”, kwamen ook zeer sterk binnen. Van Heemstra is net tot stadsdichter van Amsterdam benoemd, ze neemt vanaf de gedichtendag dit jaar het stokje over van Gerschwin Bonevacia voor de komende twee jaar. In Amsterdam kán dit nog. Voorgedragen gedichten uit de bundel Reistijd, Bedtijd, IJstijd (2020).

Vlaktematen

Zanger - muzikant Mauro mag dan wel chaotisch zijn en in een eigen wereld leven, maar “trust me, I’m a professional” en hij zoekt en leest een oud Chinees gedicht op zijn smartphone voor van de pre-christelijke Chinese filosoof Lao Tse, dat vanaf dan zijn favoriete gedicht is. Lachen geblazen dus met deze artiest die van z’n leven niet naar Limburg terugkeert, z’n gitaarkunsten ten berde brengt en de sérieux weer even van het podium blaast. Jammer dat Delphine Lecompte ziek is geworden, deze twee hebben namelijk in het verleden al eens samen opgetreden, iets wat het publiek toen zeker kon smaken.

Z’n goede vriend Ramsey brengt de focus terug naar zijn poëziegeschenk dat hij bijna helemaal voorleest. Zoals steeds neemt hij je direct mee in zijn verhaal en de essentie: de natuur, in de woorden van Vincent van Gogh zelve. Zijn voordracht blaast je moeiteloos helemaal omver. Hij sluit af met zijn gedicht “Hier komt de poëzie”, waarin hij zinnen uit andere gedichten samensmelt tot een nieuw. Dit en nog vele andere gedichten uit het omvangrijke oeuvre van de auteur, zijn te vinden in de laatste nieuwe bundel Nasr compacter, door hemzelf samengesteld en nog steeds 300 pagina’s tellend.

In een heerlijk duet plezieren Ramsey en Mauro (in de online foyer “twee kwajongens” genoemd) het opgekomen Antwerpse publiek en de livestream kijkers nog met een erg gesmaakte uitsmijter. Het Antwerps heeft nog nooit zo warm geklonken in tijden van “besmettingen, lockdown en poëtische overvloed”.

Koop bij je lokale boekhandel deze of andere poëziebundels voor min. € 12,5 en ontvang tot en met 2 februari daarbij het prachtige poëziegeschenk.

Meer info: www.poezieweek.com