Non-fictie uit de bovenste schuif

9 april 2021

De Antwerpse Diane De Keyzer “viert” dit jaar haar 25ste jaar auteurschap. In haar recentste boek “De Vondelingen” brengt ze verhalend de sociale geschiedenis van vondelingen. Vandaag is er in de Helmstraat 93 in Borgerhout nog steeds de ‘vondelingenschuif’ maar hoe zijn wij in 200 jaar, of zeg maar in drie generaties, van zo’n 600(!) per jaar geëvolueerd naar nu slechts één vondeling per jaar? Waarom spreken we beter van ‘ongeplande zwangerschappen’ in plaats van ‘ongewenste kinderen’? En wat was de rol van Napoleon?

“Vier jaar opzoekingen, praten met mensen, achtergelaten briefjes lezen, ontdekken hoeveel namen verwijzen naar voorouders die ergens als vondeling zijn achtergelaten, dat alles heb ik verhalend samengebracht”, vertelt Diane. “Ik schrijf zoals mijn grootmoeder zo fantastisch kon vertellen. Ik vertel waargebeurde geschiedenissen, en net omdat ze echt zijn is het voor vele lezers vaak aangrijpender dan verzonnen verhalen.” “Mijn verhalen van de kleine vrouw - de man is vaak uit beeld, te arm om zelfs voor zichzelf te zorgen - zijn verhalen van overleven, van afstamming en van het zoeken naar identiteit”. “De verhalen zijn ook odes aan de veerkracht, grappig was bijvoorbeeld dat Eddy Merckx, onze beste wielrenner aller tijden, wiens grootmoeder een vondelinge was, opmerkte dat hij zijn sterke genen en wilskracht misschien wel van haar had!”.

Een meer dan 500 bladzijden rijk geïllustreerde geschiedenis die je meeneemt van de parochie van miserie, via Frankrijk en Italië terug naar de memmen van St-Andries. Hoe moeders pest en cholera moesten overleven, hoe mensen te arm kunnen zijn om hulpbehoevend kunnen zijn, de impact van anticonceptie en abortus, en de originele manier waarop deze vondelingen hun naam kregen: soms neutraal (November), soms hartelijk (Bienvenu), soms denigrerend (Viesbroek, De Kleine, …).

Een boek over onze maatschappij, schrijnende ongelijkheid, warme menselijkheid en hoop. Over leven en overleven.

‘De vondelingen’, Diane De Keyzer, Pelckmans, 512 blz.

Geschreven door stadslezers: Tony Vanderheyden.