Hanneke proeft de sfeer in leescafé Luddites Books & Wine

13 juli 2022

Leescafé’ s, je vindt er verschillende in Antwerpen. Ik kies vandaag voor Luddites Books & Wine, laten dat nu juist twee ingrediënten zijn die mij kunnen bekoren.

De zon schijnt wanneer ik op mijn fiets naar Hopland fiets. Nieuwsgierig of het café me de nodige schrijfkriebels kan geven, zet ik wat zenuwachtig mijn fiets op slot. Het prachtige herenhuis met zijn hoge dubbele deuren nodigen me als met twee open armen uit de houten trap te betreden.

Ik loop dapper de boekenwinkel voorbij. Als bookaholic probeer ik te matigen in het consumeren van boeken, al kan ik niet beloven er op de terugweg niet toch aan te bezwijken.

Boven aangekomen waan ik me in Parijs. De hoge plafonds, de drie kamers die de ruimte verdelen in intieme plekjes om in alle rust wat te schrijven of te lezen, of je te bezinnen op het gezellig terrasje, geven me de kriebels die ik nodig heb om te kunnen schrijven. Het interieur - groen met zeteltjes in zacht oudroze, subtiele details in goud - klopt met de zachte jazz die uit de boxen klinkt. Ik installeer me in een hoek van de kamer waar ik overzicht heb, maar zelf niet meteen opval.

Gesprekken kabbelen door de kamer, een zuchtje wind verlucht mijn hoofd, de haast verdwijnt uit mijn benen. De gastvrouw serveert me een cappuccino in zachtblauw servies met gouden lepeltje, een koekje en een glas water. Daar word ik blij van, aan alle details is gedacht. Alles geeft me het gevoel dat ik hier uren mag zitten zoals de stopcontacten die voorzien zijn bij elk tafeltje, een lege laptop is dus geen excuus. Mijn leeg kopje wordt met rust gelaten, geen haast, je moet hier niet in hoog tempo consumeren, dat maakt dat ik me helemaal op mijn gemak voel. Tijd mag hier gewoon rustig tikken, net als de toetsen onder mijn vingers.

Vanachter mijn laptop kan ik ongegeneerd de andere gasten observeren. Een dame net om het hoekje van de andere kamer zit een boek met roze kaft te lezen en nipt van een glaasje roze bubbels in een coupe. Wanneer ik haar vraag of ik een foto mag maken omdat ze zo mooi in het interieur past, laat ze bubbels bijschenken omdat een volle coupe nu eenmaal fotogenieker is. We lachen omdat we beiden vinden dat elk excuus goed is jezelf te verwennen. Boeken verbinden en de wijn maakt de tong net wat losser, een goed gesprek lijkt me hier op de loer te liggen.

Mijn eerste keer in Luddites Book & Wine is me meer dan goed bevallen. Een ticket Parijs is niet meer nodig, slechts vijf minuten fietsen en ik kan ongestoord lezen, wat schrijven of gewoon even stil zijn.

Hanneke van de Kerkhof

Luddites wijnbar

Meer informatie

Luddites Books & Wine
Hopland 34
2000 Antwerpen
www.luddites.be