De drie TopTips van Katrien Merckx van De Groene Waterman.

3 oktober 2023

Door Hanneke van de Kerkhof

Bij de Antwerpse bibliotheken, de boekhandels, uitgeverijen en literaire partners werken tal van mensen met een groot hart voor en veel kennis van literatuur. Wie kan ons beter inspireren dan zij? In deze rubriek zetten we de persoonlijke top drie van iemand uit het boekenvak in de kijker.

Katrien Merckx van boekhandel De Groene Waterman is duidelijk een bezige bij, een gaatje vinden in haar agenda is een hele opdracht. ‘Ik onderschat de start van het boekenjaar nog steeds’ klinkt het verontschuldigend. Maar het is gelukt, we zitten elk aan de andere kant van de lijn, de eerste keer dat ik een telefonisch interview afneem.

Hoe ben je in de boekenwereld terecht gekomen?

Dat is heel lang geleden, ik hoor haar denken, als kind kwam ik hier vaak met mijn ouders en ervaarde het als altijd als een hele fijne omgeving. In 1997 heb ik de eerste keer gesolliciteerd voor een job bij De Groene Waterman. Na de derde poging werd ik dan toch aangeworven, lacht.

Ja! De aanhouder wint, geef ik terug. Misschien was de vacature de eerste twee keer toch niet op mijn lijf geschreven, of was ik de derde keer overtuigender, lacht. In het begin werkte ik deeltijds in de winkel in Brussel en deeltijds in Antwerpen, vooral administratief maar gaandeweg heb ik steeds meer verantwoordelijkheid gekregen over de boeken en de collectie en zo uiteindelijk over heel de winkel.

Ik ben een vrij administratief, organisatorische persoon, maar als je dat dan kan inzetten voor een interessant en waardevol project geeft dat veel meer voldoening. Met de tijd is dat alleen maar interessanter geworden. Als je ziet hoe verrijkend de gesprekken in de leesgroepen zijn, dan is dat toch wel heel boeiend.

De Groene Waterman sprak me zo aan omdat het een aantal dingen combineert. Naast de boeken/literatuur, richt het zich ook op de links maatschappijkritische beweging die zich inzet op verschillende vlakken, activiteiten, ruimte en ontmoeting om zo mee te bouwen aan een solidaire samenleving. Deze combinatie van interesse en waarde zit ook in mij.

Heb je een voorkeur voor een bepaald genre?

Nee, ik ben een heel wispelturige lezer, ik lees alle genres door elkaar. Ik heb ook een beetje last met te moeten lezen wat iedereen aan het lezen is. Gelukkig heb ik hele goede collega’s die de actualiteit van boeken opvolgen waardoor ik het me kan permitteren om wat wispelturig door de literatuur te dansen.

Top Tips:

Duidelijk de moeilijkste vraag merk ik…Pfff drie boeken, dat lukt niet. Ik heb altijd zeker 20 boeken die in mijn rijtje zouden moeten staan.

Maar goed, als ik er dan toch drie moet kiezen valt de keuze op drie boeken waarvan ik weet dat ze nog heel lang in de bovenste rij van mijn boekentop zullen staan.

'Eerste hulp bij poëzie' van Ellen Deckwitz

Ik vond dat boek vooral zo goed omdat ik bij poëzie heel vaak hoor ‘dat het niet zo vanzelfsprekend is’. Poëzie heeft vaak toch een beetje een drempel, het is wat moeilijker, wat raadselachtiger en je vraagt je dan af, heb ik het wel juist begrepen. Dit boek is een bijzonder drempel verlagend boek om poëzie te beginnen lezen. Op een heel leuke toon, met mopjes tussendoor, ja Ellen heeft een heel fijn boek geschreven. Ze geeft ook veel tips waar je meer informatie kunt vinden over bij voorbeeld het gebruik van de witregel en zo. Ze heeft ook de podcast ‘Poëzie vandaag’, waar ze elke dag een gedicht voorleest en een beetje kadert, wat uitleg geeft wat de bedoeling zou kunnen zijn van dat gedicht.

Deckwitz

'Het recht op seks' van Amia Srinivasan

Dit boek heb ik gelezen in het kader van onze leesgroep Feminisme. De ondertitel van het boek - feminisme in de 21 eeuw – geeft aan dat dit boek over veel meer gaat dan seks. Het is een reeks van essays, die wel telkens als vertrekpunt hebben dat seks nog altijd veel in de privé sfeer zit, maar volgens Amia niet, volgens haar heeft dat ook een aspect in de politiek. Het zijn essays over cruciale en actuele thema’s die met feminisme te maken hebben zoals, verloning van huismoeders, me too, vrijheid maar ook white privilege, om een paar voorbeelden te geven. Amia benadert alle actuele thema’s vanuit een feministisch oogpunt.

Recht Op Seks

'Oorlog met de salamanders' van Karel Čapek

Dit boek heb lang geleden gelezen, toch zeker tien, twaalf jaar geleden.

Het is oorspronkelijk in 1936 verschenen, maar is nu opnieuw heruitgegeven met een mooie harde kaft in de reeks van wereldbibliotheek. Het is een soort allegorische roman. Het verhaal gaat over een drankzuchtige scheepskapitein die ergens in Aziatische wateren op zoek gaat naar parels en daar een intelligente salamandersoort ontdekt, die hij gaat inzetten als goedkope werkkrachten. Hij laat ze parels voor hem zoeken in de zee die hij dan kan verkopen. Die salamanders ontwikkelen zich en worden alsmaar slimmer en slimmer. In ruil voor de parels krijgen ze wapens en geld en gaan uiteindelijk de strijd aan met de mens. Dit boek is helemaal doordrongen van de Europese politieke situatie van de jaren twintig en dertig en de opkomst van nationaal socialisme en totalitaire regimes.

Oorlog Salamanders

Het mooie is dat het allemaal heel zwaar klinkt, maar eigenlijk is het helemaal geen zwaar boek. Het is een opvallend vlot leesbaar en eigentijds boek waarin Čapek ook echt iets knap neerzet, zo gebruikt hij heel veel verschillende stijlregisters en genres. Ik ben echt blij dat hij opnieuw heruitgegeven is, want ja het is een soort eeuwige tip, maar als boekhandelaar heb je wel liever een tip die je kunt verkopen dan een tip voor een boek dat je nergens meer vindt, lacht.

We sluiten af met de vraag die ik het liefste stel: Katrien, wat is jouw favoriete woord?

Favoriete woord? Nee, oh, wacht … Hippopotame!

Nijlpaard in het Frans. Al jaren mijn lievelingswoord. Lacht.

Dank je wel Katrien voor een fijne babbel en tips die me toch nieuwsgierig hebben gemaakt.

_______________________________________________________________________________

Op vrijdag 20 oktober nodigen Antwerpen Leest en De Groene Waterman alle stadslezers uit in De Groene Waterman voor een warme avond.

We wisselen live leestips uit in een boekenspeeddate, genieten van een hapje en drankje en De Sneeuwmakers Peter Holvoet-Hanssen en Sebastian Enriques nemen ons mee op het poëtisch-muzikaal avontuur "Libretto".

Er zijn nog enkele plekken, meer info en een link om in te schrijven vind je hier!