De TopTips van Jorien Caers van Luddites Books & Wine

30 juni 2022

Bij de Antwerpse bibliotheken, de boekhandels, uitgeverijen en literaire partners werken tal van mensen met een groot hart voor en veel kennis van literatuur. Wie kan ons beter inspireren dan zij? Elke maand zetten we de persoonlijke top drie in de kijker van iemand uit het boekenvak.

Jorien Caers van Luddites Books & Wine deelt haar aanraders met ons.

Jorien, in 2020 opende jij samen met je zakenpartner Richard deze prachtige boekenwinkel, hoe kwam je op dat plan?

Ik heb taal- en letterkunde gestudeerd en ben altijd al bezig geweest met taal en boeken. Dankzij de Harry Potter boeken ben ik beginnen lezen, en ik ben sindsdien niet meer gestopt. Na mijn studies heb ik 4 jaar als bibliothecaris in de bib van Dessel gewerkt. Daar leerde ik alle genres kennen, ook de populaire die je in de studies taal- en letterkunde niet behandelt, maar die wel veel gelezen worden. Vanaf de unief was het eigenlijk mijn droom om een boekenwinkel te beginnen, maar dan een mooie en gezellige, ik vond dat dat in België ontbrak. Op een avond zaten mijn goede vriend Richard en ik met een fles wijn te dromen over wat we nu écht zouden willen doen in het leven. En voila, in 2020 was Luddites Books & Wine een feit.

Wat maakt Luddites bijzonder als boekenwinkel?

Gezelligheid vinden we heel belangrijk. Onze winkel is gelegen in een oud herenhuis, niet in een klassiek winkelpand. Zowel de winkel als de wijnbar zijn ontworpen door Axelle Vertommen en Dries Otten.

Wat ons onderscheidt is onze grote collectie Engelstalige literatuur, bijna 70% van de boeken die wij verkopen zijn Engels. Daarnaast verkopen we ook oorspronkelijke Nederlandstalig geschreven literatuur, dus auteurs van eigen bodem. Vertalingen verkopen we amper. Wij verkopen eigenlijk wat we zelf graag lezen. Daardoor zitten er bij voorbeeld weinig thrillers in ons aanbod. Dat is zeker geen waardeoordeel, het is smaak.

De keuze voor de Engelstalige boeken was eigenlijk heel logisch: ik lees zelf veel in het Engels, Richard is Amerikaans en in Antwerpen ontbrak dit Engelstalige aanbod echt. Onder andere door Booktok lezen meer en meer jongeren in het Engels. Door ons aanbod trekken we veel jonge mensen aan, ons publiek is voornamelijk jong, vrouwelijk en queer.

Wij zijn open tot 20u, zodat mensen na hun werkdag hier nog tussen de boeken kunnen komen snuisteren een wijntje kunnen drinken in onze bar. We hebben trouwens een heel tof terras. De wijnkeuze is ook niet heel klassiek, het is een mix van gewone tot natuurwijnen, van “funky” tot “safe”. We hebben sinds kort ook een lekkere alcoholvrije schuimwijn. Als je een boek koopt, krijg je een glas wijn aan de helft van de prijs.

Welke drie boeken raakten jou en wil je graag aanraden aan de Antwerpse lezers?

Patricia Lockwood – No one is talking about this

Deze roman is deels geïnspireerd op het leven van de schrijfster zelf. Patricia Lockwood is een Amerikaanse dichteres, met een dominee als vader. Het boek gaat over een vrouw die constant op social media zit, in het boek wordt het “The Portal” genoemd. Ze is heel politiek correct, is steeds mee met de laatste ‘outrage’ en geeft zelfs lezingen over sociale media. Als haar zus zwanger is en blijkt dat er iets mis is met het kindje, wordt ze uit haar sociale mediawereld gesleurd. De zus mag geen abortus meer plegen, want ze zit te ver in de zwangerschap. Zelfs de streng gelovige vader vindt dat er nu toch een uitzondering mogelijk moet zijn.

Het boek zelf is opgebouwd met korte alinea’s, zoals social media entries, in een prachtig taalgebruik. Je merkt dat ze dichteres is. Het is geschreven in 2021, maar het thema is brandend actueel en geeft een heel genuanceerd beeld van hoe erg het is om niet de keuze te hebben om abortus te plegen.

Het is een heel aangrijpend boek, zeker met de huidige Amerikaanse context in het achterhoofd. Het is ook vertaald in het Nederlands, met als titel “Hier hoor je niemand over”.

Charlotte Van den Broeck - Waagstukken

Ook Charlotte Van den Broeck is in hoofdzaak een dichteres, dit is haar eerste prozastuk. Dit boek is literaire non-fictie, over 13 architecten die zelfmoord pleegden nadat hun bouwwerken publiekelijk werden afgekraakt. Ze ging al deze plaatsen bezoeken, haar reis zit mee verweven in het boek. Het gaat over de angst van de artiest voor middelmatigheid, over het streven naar perfectie en de angst om afgewezen te worden. In die zin is de titel ook heel goed gekozen. Een straf en prachtig geschreven boek.

Sally Rooney – Normal People

Ondanks dat het misschien een cliché is, wil ik dit boek toch aanraden. Het verhaal is aangrijpend en mooi geschreven, maar ik ben het boek vooral dankbaar omdat het me terug in een "leesvibe" heeft gebracht. Het is een boek van 2016, maar wat opvallend is, is dat het goed blijft verkopen omdat mensen het aan elkaar blijven aanbevelen.

Heel erg bedankt voor het gesprek, de lekkere non-alcoholische schuimwijn en je boeiende tips!


https://www.luddites.be/

"The Luddites were an English secret society of textile workers who (rightfully) thought that the growing use of machinery in the textile industry was rendering their skills redundant. Today the term is more loosely applied to anyone who is opposed to the introduction of new technology, which brings you to us: in the same vein, we want our store and bar to be a bulwark against the tidal wave
that is the Information Age. Come in; grab a book; enjoy a glass of wine, and join the counter-revolution!"


Foto Jorien: Jonas Veys