De TopTips van Jochen De Vos van Buchbar

19 juli 2023

Bij de Antwerpse bibliotheken, de boekhandels, uitgeverijen en literaire partners werken tal van mensen met een groot hart voor en veel kennis van literatuur. Wie kan ons beter inspireren dan zij? In deze rubriek zetten we de persoonlijke top drie van iemand uit het boekenvak in de kijker.

We brachten een bezoekje aan Jochen De Vos in Buchbar, zijn gecureerde boekhandel en enige Petit Grand Café in Antwerpen.

Jochen, hoe kwam jij in de boekenwereld terecht?

Ik zat ooit in de muzieksector, ik heb muziekmanagement gestudeerd en werkte freelance maar ik wilde een vaste baan. Ik heb altijd al veel gelezen, en heb mijn kans gewaagd om te solliciteren bij uitgeverij Atlas Contact in Amsterdam. En kijk, twee weken laten woonde ik in Amsterdam! Ik heb publiciteit gedaan bij deze uitgeverij, maar zette daarnaast in mijn vrije tijd het literaire platform Karakters op. Daar is dan de eigen gelijknamige uitgeverij uit voortgekomen, waarmee we “vergeten klassiekers” uitbrengen. Vanuit Karakters ontstond ook een community, en we wilden daarvoor graag een ontmoetingsplaats. Een een dikke twee jaar geleden was er dan Buchbar, het literaire café dat we konden overnemen. Dat was midden in de tweede lockdown. Spannend, maar wanneer de droom passeert, moet je springen.

Robin (mede-eigenaar) en ik doen het natuurlijk wel op onze manier. We zijn met twee om alles draaiende te houden, met af en toe een student erbij. Dat is best pittig, dus de focus lag de afgelopen twee jaar vooral op de boekhandel. Het platform werd op een andere manier geïntegreerd. De uitgeverij lag een jaartje stil, maar nu blazen we ze weer nieuw leven in, meer projectmatig. We gaan ons minder focussen op distributie, het zal meer bibliofiel zijn. We kunnen er creatiever mee omspringen.

Wat maakt Buchbar als boekenwinkel bijzonder, wat onderscheidt jullie van de andere boekhandels in Antwerpen?

Ons aanbod is heel specifiek. We hebben bijvoorbeeld geen Engelstalige boeken, en dat is een bewuste keuze. We trekken volop de kar van de vertalers. Het hele verhaal daarachter kan je ook lezen op onze website. De keuze van de boeken die in de winkel liggen is heel persoonlijk, het zijn de boeken waar we zelf in geloven, waar we enthousiast over zijn. Ons eigen leesprofiel kent ook fases natuurlijk, nu ligt er bijvoorbeeld wat meer over Griekse mythologie in de winkel. We verkopen veel klassiekers uit de wereldliteratuur en ook boeken van kleine uitgeverijen die niet altijd de media halen. Die eigenzinnigheid typeert ons dus wel. We hebben een vast cliënteel, want als mensen binnen de voorselectie van Buchbar hun gading vinden, dan komen ze terug. Zo creëren we ook steeds meer een community. We gaan een ledensysteem lanceren met bepaalde voordelen, zoals korting en een koffietje, maar ook regelmatig activiteiten zoals slow reading, zodat de leden elkaar kunnen leren kennen.

De horeca is, sinds wij Buchbar hebben overgenomen, ook sterk uitgebreid. Het grote terras is nieuw, bijvoorbeeld. We draaien hier op het Zuid echt mee als horecazaak. Het is tof dat je iets kan aanbieden aan je klanten, en tegelijk geeft het ons de financiële ruimte om met de boekhandel een gedurfd verhaal te vertellen.

Buchbar terras

Heb je een voorkeur voor een bepaald genre?

Ik ben niet zo bezig met genres, wat ik lees gaat breed. Ik heb wel mijn favoriete auteurs. In de winkel zie je ook portretten hangen van onze literaire idolen, allemaal gemaakt door illustrator Maarten van der Meer. Met hem werken we al langer samen, hij heeft mee onze huisstijl bepaald. Ik zou dus wel mijn tien favoriete auteurs kunnen geven. Er drie uitkiezen die er voor mij uitspringen, is niet zo moeilijk.

Dan zijn we extra benieuwd naar jouw 3 toptips, voor de dag ermee!

1 – “De wereld van gisteren” van Stefan Zweig

Stefan Zweig is mijn absolute topidool. Hij schreef zowel fictie als biografieën. “De wereld van gisteren” is zijn autobiografie die hij grotendeels schreef in Brazilië, waarnaar hij gevlucht was voor het nazisme. Kort daarna, in 1942, pleegde hij samen met zijn vrouw zelfmoord, omdat hij geen toekomst meer zag. Zweig was een bemiddeld man, zijn boeken waren bestsellers. Hij was heel belezen, kon veel reizen en had door zijn succes contact met veel andere schrijvers. Hij was een spilfiguur in de geschiedenis. “De wereld van gisteren” is een allesomvattend boek, heel leerzaam. Het mooiste van alles in zijn boek: het heeft me geleerd om anderen te bewonderen en je te blijven verwonderen. Hij schrijft met veel liefde en openheid, dat is weergaloos mooi.

2 – “Onze voorouders” van Italo Calvino

Italo Calvino is een Italiaanse auteur met een groot oeuvre. Hij schrijft telkens anders, geen van zijn boeken lijkt op een ander. Hij speelt altijd een spel met taal en met feit en fictie. Er zit dus een grote speelsheid in zijn boeken, je weet nooit wat er op de volgende bladzijde zal gebeuren.

“Onze voorouders” is een trilogie. Het is magisch realisme. Hij heeft de boeken los van elkaar geschreven en pas erna beslist dat ze eigenlijk samen horen. De mooiste van de drie vind ik “De baron in de bomen”. Dat gaat over een jongetje dat tijdens het diner in de tuin ruzie krijgt met zijn ouders, in een boom kruipt en er niet meer uit komt. Hij creëert daar in de kruinen zijn eigen utopie, terwijl hij neerkijkt op de wereld beneden. Het is erg vindingrijk, ik had nog nooit zoiets gelezen. Het is 1 van mijn “koesterboeken”, zo’n boek dat je een warm gevoel en een glimlach geeft, alleen al door ernaar te kijken.

3 – “De boekverkoopster van Parijs” van Kerri Maher

Dit derde boek kies ik niet vanwege de auteur, maar vanwege de boekhandelaarster waarover het gaat. Sylvia Beach is een Amerikaanse die bekend is geworden nadat ze in 1919 in Parijs de boekhandel “Shakespeare & company” oprichtte. Deze winkel werd de plek van de Lost Generation. Ze heeft echt een community gecreëerd, grootheden als Ernest Hemmingway, Gertrude Stein en James Joyce kwamen daar samen. Zij heeft “Ulysses” van Joyce voor het eerst uitgegeven, toen niemand anders dat aandurfde. Een moedige vrouw dus. Wederom een spilfiguur, iedereen wou in haar buurt zijn.

Het is een heel mooi boek dat haar levensverhaal vertelt, als belangrijke literaire persoonlijkheid. Zulke mensen heb je nodig. Het gaat dus weer over bewonderen en verwonderen. Ze is voor ons echt een voorbeeld, een bron van inspiratie. Ook wij proberen onze eigen weg te maken, tegen de geijkte paden in. We hebben nog heel wat plannen, we zouden nog veel meer willen doen met vertalers. Maar alles stap voor stap.

Tips jochen

Bedankt voor dit fijne gesprek!

Buchbar

Scheldestraat 79

2000 Antwerpen

Elke dag open van 10-18u, behalve op woensdag

Buchbar zomeractie