De Lezersjury van De Bronzen Uil - stadslezer André deelt zijn ervaring

30 november 2022

André Oyen is één van de 10 stadslezers van Antwerpen Leest die dit jaar deel mochten uitmaken van de jury voor de Publieksprijs van De Bronzen Uil. Hij pende zijn ervaring als jurylid voor ons neer. Op zaterdag 10 december wordt de winnaar bekend gemaakt, tijdens het festival Het Betere Boek in Gent.


Als fervente lezer liggen debuten mij zeer nauw aan het hart. Meestal weten beginnende auteurs een nieuwe kijk op de dingen in hun schrijven te verwerken en andere accenten te leggen in hun werk. Soms weten debutanten de lezer en de recensenten zodanig te charmeren dat hun eersteling al een daverend succes wordt. Literaire prijzen voor debuten zijn dan ook van harte aan te raden want zo kunnen onbekende pareltjes onder de brede aandacht van het publiek gebracht worden.

De Bronzen Uil is zo een Nederlandstalige literaire debuutprijs van het ANV en Willemsfonds om debuterende auteurs uit de Lage Landen een breed platform te bieden. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens Het Betere Boek, het literair festival van het Willemsfonds.

Naast de prijs van de vakjury, is er de Lezersprijs van De Bronzen Uil. Dit jaar wordt die mee bepaald door onder andere stadslezers van Antwerpen Leest. Via een selectiereeks werden tien lezers aangeduid om zes boeken te beoordelen voor de publieksprijs. En halleluia bij die tien daar was ik bij! Via bibliotheek Permeke konden de gelukkigen hun pakket ophalen.

Het lezen was een genot, want als je een boek moet beoordelen op zijn kansen voor een prijs ga je anders lezen dan wanneer je voor ontspanning of een gewone bespreking leest . Gelukkig gaf de coördinatie van Antwerpen leest gouden raadgevingen mee, zoals: Raakt het boek je als mens, doet het je na lectuur anders naar de dingen kijken? Heb je je weten verplaatsen in andermans schoenen? Heb je genoten van de taal, je laten meeslepen op een ritme? Heb je het boek vaak weer weggelegd, voelde het lezen als een plicht? Zou dit boek ook voor een niet-Belgische/Nederlandstalige lezer de moeite zijn? Is er iets vernieuwends aan? Heb je iets dergelijks nog nooit gelezen, al lees je wel veel? Het waren handvaten die ik dankbaar gegrepen heb.

Nu moet ik toegeven de zes genomineerde boeken zou ik persoonlijk niet allemaal gekozen hebben uit de groslijst. Maar toch vond ik ze alle zes in aanmerking komen voor een origineel debuut. Er zit actualiteit en diversiteit in de keuze. Identiteit, migratie, vluchtelingenproblematiek, oorlog in het verleden en het heden worden op een sterke literaire manier gebracht.

Persoonlijk vond ik ze alle zes in aanmerking komen, maar één sprong er toch uit. Dan ben ik opnieuw gaan vergelijken. Welk boek had me een uppercut van meet af aan verkocht en waarom? Welk werk vond ik bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een vertaling. Na heel wat doordacht puzzelwerk kwam ik telkens opnieuw bij mijn eerste voorkeur uit voor alle drie. In alle drie mijn favoriete boeken heb ik me laten meeslepen door een ritme dat door de personages bepaald werd en dat me in vervoering bracht.

Of de andere lezers en de leden van de vakjury dezelfde keuze gemaakt hebben is voorlopig nog koffiedik kijken, maar ik vond het fantastisch om mijn eigen stem te laten horen.

Het Betere Boek en prijsuitreiking van De Bronzen Uil

De zes laureaten van De Bronzen Uil 2022 zijn curator voor het literaire festival Het Betere Boek, op zaterdag 10 december in bibliotheek De Krook in Gent. Zij kregen elk carte blanche om hun debuutroman artistiek tot leven te brengen. ’s Avonds maken ze hun opwachting voor de uitreiking van De Bronzen Uil, in de Theaterzaal van de Vooruit (inbegrepen in het festivalticket).

https://www.gentleest.be/event...