De 3 toptips van Dries Decru van Bib Permeke
Door Sven Reynders
Bij de Antwerpse bibliotheken, de boekhandels, uitgeverijen en literaire partners werken tal van mensen met een groot hart voor en veel kennis van literatuur. Wie kan ons beter inspireren dan zij? In deze rubriek zetten we de persoonlijke top drie van iemand uit het boekenvak in de kijker.
Dries Decru van Bib Permeke stampte als grote muziekliefhebber ooit het project 'Urban Bib' uit de grond en heeft een brede en boeiende literatuursmaak. Welke drie boeken raadt hij ons aan?
Beste Dries, ter introductie, kun je kort iets vertellen over jouw rol binnen de Bibliotheek Permeke?
Ja, zeker! Ik werk inderdaad in Bibliotheek Permeke, en één dag per week in de bibliotheek van Sint-Andries. Dat zijn zowat de grootste en de kleinste bibliotheken van Antwerpen. Ik ben zo’n negen jaar geleden in Bibliotheek Permeke begonnen met een project genaamd ‘Urban Bib’, dat zich richtte op jongeren en hiphop. Dat heb ik ongeveer zes jaar gedaan, nu werk ik binnen het team voor collectie-onderhoud bij volwassenen en sta de helft van mijn tijd aan de balie van de bibliotheek om de bezoekers te helpen met de meest uiteenlopende vragen.
Interessant! Kun je iets meer vertellen over het Urban Bib-project?
Dat was een project dat we in Permeke hebben opgezet rond hiphopcultuur. Het begon als een thematafel en groeide uit tot iets groter. We richtten een Instagram-pagina op, kochten collecties aan en organiseerden optredens van schrijvers, dichters en muzikanten. Het project heeft zelfs geleid tot murals en graffiti in de bibliotheektuin.
En nu werk je in het collectie-onderhoud? Wat houdt dat precies in?
Ik zorg er samen met een team voor dat alle boeken in de rekken op de juiste plek staan en dat wat in de catalogus staat ook echt beschikbaar is. Als boeken beschadigd zijn of ontbreken, regelen we dat die vervangen worden. Ik werk specifiek aan de secties wetenschap, techniek en wat wij ‘tussen feit en fictie’ noemen, zoals biografieën, reisverhalen en waargebeurde verhalen.
Dat klinkt als een mooie carrière. Wat voor boeken lees je zelf graag?
Ik lees eigenlijk alles, behalve wat ik ‘zware literatuur' noem. Boeken die te literair zijn, met te veel beschrijving en te weinig verhaal, liggen me minder, al kunnen er uitzonderingen zijn. Als een boek goed geschreven is, kan ik het zeker waarderen. Verder lees ik veel graphic novels, strips en fantasy, vaak in het Engels. Nederlandstalige schrijvers probeer ik ook wel af en toe, en non-fictie zoals politiek, filosofie, geschiedenis en biografieën boeien me ook enorm. Mijn leesvoer is dus heel breed.
Waar komt die liefde voor lezen vandaan, denk je?
Dat is echt van thuis uit meegegeven. Mijn vader werkte altijd in de uitgeverswereld, en van mijn twaalfde tot een jaar of tien geleden hadden mijn ouders een tweedehandsboekwinkel. Ik ben dus echt opgegroeid tussen de boeken.
Dat verklaart veel. Heb je altijd in de boekenwereld gewerkt?
Nee, absoluut niet. Ik ben begonnen in de verkoop, in de bouw, en als schilder. Maar fysiek werd dat moeilijk, dus heb ik me laten omscholen. Uiteindelijk begon ik bij de stad te werken, en via de stadsreiniging ben ik door toeval bij de cultuursector beland. Daar kwam ‘Urban Bib’ op mijn pad.
Dat is een bijzondere carrièrewending. Even terug naar lezen: heb je vaste leesrituelen of voorkeuren voor waar en hoe je leest?
Geen echte rituelen, maar ik kies mijn boeken wel praktisch uit. Iets kleins voor op de tram, een hardcover in bed zodat ik mijn nachtlampje erop kan zetten. Maar mijn favoriete plek om te lezen is toch wel buiten in de zon, in een luie zetel.
Dat klinkt heerlijk, als het weer meewerkt hier in België! Heb je naast lezen nog andere hobby's?
Zeker, muziek is voor mij enorm belangrijk. Vooral hiphop, daar ben ik van jongs af aan mee bezig. Ik verzamel nog steeds veel vinyl en mix af en toe iets voor mezelf. Eigenlijk is muziek misschien nog wel belangrijker voor me dan literatuur.
Tot slot: wat zijn jouw drie favoriete boeken?
Dat is een moeilijke vraag! Maar ik zal er drie kiezen die me echt geraakt hebben.
- Mo' Meta Blues - the world according to Questlove van Ahmir ‘Questlove’ Thompson is een geweldige en originele biografie over Amerikaanse muziekgeschiedenis. De auteur is de drummer van ‘The Roots’ en een ongelooflijke muziekfreak. Het boek is geen opsomming van feiten, hij vertelt het verhaal heel gezapig en gezellig.
- The Sellout van Paul Beatty vond ik ook fantastisch, dat is een boek dat je aan het denken zet en je tegelijkertijd doet lachen, hoewel het soms confronterend is. Het heeft mij echt van mijn sokken geblazen. Het is bijzonder omdat de doelgroep van het boek de zwarte Amerikaan is, dan vraag je je soms af of je er wel mee mag lachen.
- Tenslotte kies ik een graphic novel, Swamp Thing van Alan Moore. Leest als een film, een vroege aanklacht rond ecologie.