Buchbar/Karakters: een literaire boekhandel en koffiebar waar uitbaters ook uitgevers zijn.

22 maart 2021

Bij Buchbar kom je niet alleen een boekhandel binnen, maar ook een uitgeverij, een literair platform en een toffe koffiebar. “Voor ons gaat het over verbinden”, zeggen de fiere nieuwe uitbaters van de Buchbar, Robin Haegemans en Jochen De Vos. “Aan de schitterende en gezellige plek die de Buchbar al was, voegen we nu ‘Karakters’ toe: dat is ons literair platform en ook onze uitgeverij waarmee we jaarlijks enkele ondergesneeuwde klassiekers uitbrengen. ’Karakters’ is een veelzijdig begrip en daar houden we wel van, verwijzend naar persoonlijkheden en personages, maar ook naar de taaltekens in het Japanse schrift, die bredere betekenissen in zich dragen dan onze letters”.

Jochen en Robin praten graag honderduit over boeken en het boekenvak. Een boek is voor hen geen wegwerp consumptieproduct, eerder te zien als een kunstobject met een bepaalde oplage. Zowel in hun selectie in hun boekhandel als voor de boeken die ze zelf uitgeven, is elk onderdeel voor hen belangrijk: inhoud, taal, vormgeving, de zetting, papierkeuze, … “Zo wordt een nieuw boek niet alleen een innerlijke verrijking maar ook een mooi object in je interieur: je boekenkast als een verzameling van waardevolle kunstwerken.” “Bij de uitgaven van Karakters nummeren we ook onze eerste 300 exemplaren, een bijzonder extraatje dat klanten wel fijn vinden. We richten ons specifiek op bijzondere, vergeten klassiekers. Met een frisse, mooi vormgeving herwaarderen we de tijdloosheid en laten lezers de actuele relevantie ontdekken.” “Veel aandacht krijgt ook de vertaling”, voegt Jochen toe. “Hoe moeilijk dat ook is omdat je de originele taal niet machtig bent, toch is de manier van benaderen door de vertaler voor ons essentieel. Hoe wordt de vrijheid van vertalen gebruikt? Is er kennis van de lokale of oorspronkelijke cultuur, is de context gekend, dat zijn allemaal belangrijke onderdelen”.

In de boekenselectie van hun winkel zien we de lijn van literaire kwaliteit, gepaste vormgeving en relevantie doorgetrokken. Ook bij de kinder- en kookboeken. Fris en jong, recente literaire parels en tijdloze klassiekers: dat is de zeer uitdagende combinatie van Buchbar/Karakters.

Favorieten? Voor Robin ‘De Poort’ van Soseki Natsume, vertaald door Luk Van Haute: het eerste boek dat ze uitgaven, en een absolute aanrader. Jochen heeft er al snel drie vast: Olga Tokarczuk: Jaag je ploeg over de botten van de doden / Stefan Zweig: De wereld van gisteren / W.G. Sebald: Austerlitz. Waarom deze? Daar wil hij graag een namiddag vertellend mee vullen.

En daarmee zitten we bij de kern van wat een kleine boekhandel is: liefde voor literatuur én een plek voor verbinding, beleving en dialoog.

Geschreven door stadslezer: Tony Vanderheyden.