poëzie als verzet tegen klimaatmoeheid
s
te/
te waar dan te hier ach te duurzaam te duren/
te natter te droger te technisch te sturen/
te weten dat alles te economie dan/
te plan plan plan plan plan/
te plan plan rapport/
te kort dag/
tekort/
Joke van Leeuwen/
Zwemlessen voor later is een bundel klimaatpoëzie. De klimaatdichters is een beweging van in het Nederlands schrijvende woordkunstenaars. Geïnspireerd door Poets for the Planet strijdt de snel groeiende beweging met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld.
Aangemoedigd door protest over de hele wereld geloven de klimaatdichters dat poëzie een belangrijke rol kan vervullen om het tij te keren, als creatief en inspirerend geluid in de strijd voor het klimaat.
De Klimaatdichters geloven in poëzie als verzet tegen klimaatmoeheid. Ze proberen zich een toekomst voor te stellen waarin lessen zijn getrokken uit de ecologische noodtoestand en de natuur eindelijk op haar plaats staat als middelpunt van de wereld.
Ze zijn inmiddels met 164 dichters uit Vlaanderen en Nederland. En vooral… ze hebben niet stil gezeten. Hun eerste publicatie ligt er! Een mooie bundel met cover en illustraties van Charlotte Peys. ‘Zwemlessen voor later’ is de naam van de eerste bundel vol bruisende gedichten.
Het is een krachtig en liefdevol literair pleidooi voor het herstel van de planeet. Jonge, aanstormende dichters én gelauwerde poëten spannen samen rond één boodschap: het moet anders! Er heerst niet alleen pessimisme ze willen ook lyrisch over de natuur zijn en de schoonheid van de taal in zetten voor bewustwording.
De opbrengst van de bundel gaat naar One World Tree Planting (facebook), een internationaal, participatief netwerk van praktische klimaatactivisten die elkaar ondersteunen in de uitwerking van lokale klimaatprojecten, fondsenwerving en de uitbouw van een lokale groene economie.
Ze houden zich bezig met het aanplanten van nieuwe en het herstel van bestaande bossen in samenwerking met lokale gemeenschappen, met veel aandacht voor het trainen van de plattelandsbevolking in de transitie naar voedselbosbouw (agroforestry).
One World Tree Planting is gestart met vier projecten in Oeganda, maar wil in de toekomst ook projecten van bevriende klimaatactivisten in andere landen te ondersteunen.
Eén van de projecten die One World Tree Planting ondersteunt, is de “Go Green Campaign” georganiseerd door Aldo Adomati in de Westelijke Nijlvallei. De bevolking in deze regio groeit snel en vangt duizenden vluchtelingen op uit Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo. Dit zorgt voor een enorme druk op de natuurlijke omgeving. In de campagne worden de verschillende gemeenschappen betrokken bij boomplantacties en het herstel van natuurlijke habitats.
Centraal in de participatieve aanpak staat het geven van training aan geselecteerde boeren in agroforestry en het belang van het behouden en planten van bomen in en rond hun velden. De boeren verspreiden de praktijken dan weer in hun gemeenschap. Deze aanpak verzekert de continuïteit van het project.