Meegesleurd en tot nadenken aangezet
Kris Van Steenberge is er met dit boek in geslaagd mij meermaals te laten genieten van de manier waarop hij deze roman heeft opgebouwd. Verschillende verhaallijnen na elkaar verteld waardoor je het gebeurde in verschillend perspectief begint te zien. Je beleeft het gebeuren mee in het hoofd van de personages zonder dat je een wrang gevoel krijgt dat je iets fout gedacht hebt. De personen worden niet alleen in het verhaal uitgediept maar krijgen in je eigen gedachten ook steeds meer vorm.
Dat de plot bij de vrouw (moeder) eerst verzwegen wordt en verduidelijkt bij de man, geeft ineens een andere kijk aan het leven van de peronages. En toch weet je al hoe gesloten de man is, zijn historie verklaart veel.
Een boek dat terecht als debuut bekroond werd. Ik zal het zeker nog eens lezen.
Synopsis
Een Vlaams dorp, eind negentiende eeuw. Elisabeth, gevangen in een ongelukkig huwelijk met de arts Guillaume, bevalt van een tweeling. De eerstgeborene is Valentijn, een prachtig zoontje, het tweede kind is zo misvormd dat de vader hem zelfs geen naam wil geven. Nameloos blijft echter in leven. Dan kondigt de Eerste Wereldoorlog zich aan.