Tine Dew
Leestip van Tine Dew

Biografie van een excentrieke taxonoom - expect the unexpected - geweldig boek

28 september 2023

- Mijn beoordeling: 4.5 op 5 -

De schrijfster Lulu Miller raakt gefascineerd door de taxonoom David Starr Jordan, de man die zijn leven lang trachtte zoveel mogelijk vissen te ontdekken, ontleden en een naam te geven. Jordan krijgt heel wat zware tegenslagen te verwerken, maar hij lijkt daar nogal vlot mee om te kunnen... Waarin schuilt zijn geheim om te kunnen blijven doorgaan? Die onverzettelijke drive om nooit op te geven? De schrijfster die tevens ook journaliste is gaat op onderzoek en besluit een biografie te schrijven over de man. Ze graaft diep, heel diep en gaandeweg neemt alles een andere wending...

De stukjes over het leven van de schrijfster hadden naar mijn mening gerust deels weggelaten mogen worden. Al verklaren die autobiografische stukjes haar fascinatie voor de man, toch vond ik het de mindere delen van het boek eerlijk gezegd. De onderwerpen 'Jordan' en 'vissen' zijn echt heel interessant en leerrijk, dit zowel uit biologisch-wetenschappelijk als filosofisch standpunt. En het boek is nog zoveel meer! De ontdekkingstocht samen met de schrijfster naar wie die man echt was en wat hem dreef... Echt verrassend, verontrustend, ongelofelijk, boeiend. Waarom vissen eigenlijk niet bestaan: een geweldig boek, 1 van mijn absolute favorieten die ik las tot nu toe dit jaar (50+). Aanrader!

PS: als dit boek u ook kon bekoren, kan ik u 'De man van veel' ook ten zeerste aanraden, ook een biografie (wel in romanvorm gegoten) over Anton De Kom. Ik schreef hier ook al eerder een korte bespreking voor Antwerpen Leest. Veel leesplezier!

Synopsis

Verslag van een Amerikaanse journaliste over het leven van taxonoom David Starr Jordan (1851-1931), die bijna een vijfde van alle vissoorten op aarde ontdekte en zich onverbiddelijk verzette tegen de chaos van het bestaan.

Tine Dew
Leestip van Tine Dew

Waarom vissen niet bestaan
Titel:
Waarom vissen niet bestaan
Auteur:
Lulu Miller
# pagina's:
224 p.
Uitgeverij:
Lebowski Publishers
ISBN:
9789048867318
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vissen
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Wonderlijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips