Marc Dillien
Leestip van Marc Dillien
De quote van Jonathan Coe :" Een roman moet de werkelijkheid liegen"

Roadtrip door Australië

11 augustus 2020

Dit is het verhaal van Irene en Titch Bobs, een echtpaar dat leeft van en tussen de auto's. Titch is door zijn overheersende vader het autoverkopersvak ingezogen en zijn droom is officiële dealer voor Ford te worden. Wanneer dit niet lukt, gaat hij te raden bij concurrent GM die hem wel doet deelnemen aan de Redex Trial, een rally doorheen Australië. Zij hebben beiden hun persoonlijke sores: Irene heeft een zuster die moeilijke relaties met mannen verzamelt en Titch vecht samen met Irene om onder het juk van vader Bobs uit te komen.

Maar dit is ook het verhaal van Willie Bachhuber, naaste gebuur van de Bobs, ontslagen onderwijzer, verliezend deelnemer aan een radioquiz en vooral zoekend naar zijn afkomst. Hij is grootgebracht door een predikant en alles laat vermoeden dat hij afkomstig is van Duitsland. Omdat hij zo goed kaarten kan lezen wordt hij de navigator van de Bobs in de rally.

Het tweede deel van het boek is vooral de zoektocht van Willie naar zijn afkomst en zonder alles te onthullen kan wel gezegd worden dat van zijn blanke en Duitse roots niets overblijft. Meteen schakelt het verhaal dan over op een meer diepgaand thema: het samenleven van de blanke Australiër met de aboriginals, de afkomst en de raciale spanningen in dat grote continent.

De auteur weet het verhaal levendig te houden, hij laat afwisselend Irene en Willie aan het woord, gebruikt korte hoofdstukken en wisselt de persoonlijke achtergronden van de personages zuinig tegenover elkaar af. Hierdoor leest het boek vlot zonder te vervallen in sentimentaliteit. Hij lardeert zijn verhaal met veel weetjes over het autovak, rally's, kaarten en achtergrond van de cultuur van de aboriginals.

Dit is één van die boeken die ik niet zomaar las, zoals zovelen en die vlug vergeten worden, neen dit is voor mij een blijver!

Marc Dillien
Leestip van Marc Dillien
De quote van Jonathan Coe :" Een roman moet de werkelijkheid liegen"

Titel:
Ver van huis
Auteur:
Peter Carey
# pagina's:
366
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Tijdloos

Gerelateerde leestips