Via papier de wereld rondreizen.
vier decennia journalistiek in Vlaanderen en de wereld.
- In Van onze verslaggever ter plaatse schrijft Patrick Van Gompel op meeslepende wijze over vier decennia journalistiek in Vlaanderen en de wereld. Zijn verslaggeving brengt hem tot in oorlogsgebieden als Irak, Libië, Somalië, Congo, Rwanda, Israël en Oekraïne. Maar evengoed aan de telefoon met Mick Jagger - Hi Patrick, how are you? - en bij Pim Fortuyn thuis. Van Gompel vertelt ook zijn kant van het verhaal: zijn eigen depressie en zijn confrontatie als jonge knaap met pedofiele leraren. Dat allemaal in een mediawereld die inhoudelijk en technisch continu evolueert. Patrick Van Gompel (1957, Turnhout) start zijn journalistieke loopbaan in 1978 als reigonaal correspondent voor Het Laatste Nieuws en De Volksgazet. Tussen 1981 en 1989 werkt hij voor BRT 2 Radio Omroep Antwerpen en Radio 1 en en vanaf 1989 is hij verslaggever voor VTM Nieuws. Van 1983 tot en met 2003 is Van Gompel medeorganisator van De Stripgidsdagen in Turnhout. In 1995 schrijft hij samen met Ad Hendrickx het boek Strips Aha! De wereld van het beeldverhaal. Voor zijn inzet voor het beeldverhaal ontvangt hij in 2003 de StripVos van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, de beroepsvereniging van striptekenaars. In 2019 krijgt hij het Gulden Boek, een onderscheiding van boek.be voor zijn enthousiasmerende journalistieke werk voor het boek. Hij is jurylid van de Knack Hercule Poirotprijs én bierbrouwer. François Grand Cru en 888 Triple Eight. In 2021 verscheen zijn boek ‘Van onze verslaggever ter plaatse’.In dit boek schrijft Patrick Van Gompel zeer gedreven en waar nodig op anekdotische wijze over zijn vier decennia journalistiek in Vlaanderen en de wereld. Zijn verslaggeving brengt hem tot in oorlogsgebieden als Irak, Libië, Somalië, Congo, Rwanda, Israël en Oekraïne. Maar evengoed aan de telefoon met Mick Jagger - Hi Patrick, how are you? - en bij Pim Fortuyn thuis, of in gesprek met Toon Hermans.
Van Gompel vertelt ook zijn kant van het verhaal: zijn eigen depressie en zijn confrontatie als jonge knaap met pedofiele leraren. Dat allemaal in een mediawereld die inhoudelijk en technisch continu evolueert. Patrick Van Gompel leest tussen al de drukte van zijn werk ook nog heel wat boeken. In zijn vrije tijd organiseerde hij van 1983 tem 2003 De Stripgidsdagen in Turnhout. Als voorzitter van de Bronzen Adhemar Stichting zorgde hij ervoor dat strips volwaardig worden behandeld door het Vlaams Fonds voor de Letteren. Met dank aan Carlo Van Baelen. Met zijn vriend Louis van Dievel was hij midden jaren tachtig ook jurylid van de legendarische Stripkwis op de VRT-televisie. Patrick is al 15 jaar jurylid van de Knack Hercule Poirot Prijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.
Wanneer hij maar enigszins kan probeert hij, ook al is dat niet zo vanzelfsprekend, boeken en strips in de cultuurtak van het nieuws te krijgen. Voor deze inspanning werd hem in 2017 Het Gulden Boek toegekend. Dit is een onderscheiding voor een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor het boek of de verspreiding ervan, maar die zichzelf bij voorkeur buiten of in de marge van het boekenvak bevindt.
In het boek vinden we een aantal oorlogsverhalen terug, die de auteur met de lezers wil delen. In een interview zegt hij dan ook:“Het is geen toeval dat ik deze verhalen nu pas kan vertellen zonder in tranen uit te barsten. Het heeft me jaren gekost om afstand te nemen van de verschrikkelijke beelden van dood en vernieling die op mijn netvlies staan gebrand, maar ik moet het kwijt”.
Wanneer Patrick thuis kwam van zo’n reportage in het buitenland, had hij altijd even de tijd nodig om de situatie te kunnen verwerken. Dat moest hij op zichzelf doen, want van psychologische hulp was toen nog geen sprake. ‘Van onze verslaggever ter plaatse’ is een uiterst boeiend boek dat ook zeer goed geschreven is. Wat ik persoonlijk heel knap vind is dat onderaan aan elke bladzijde een datum met feit vermeld staat over een de geboorte van een aanvullend fenomeen van de internationale berichtgeving.
Via papier de wereld rondreizen.
Deel deze pagina