André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

bijzonder knap opgebouwde ‘faction’

2 december 2023

Met de roman Het dilemma van Otto Warburg (roman 2016) nestelde Eric de Brabander zich behaaglijk in het rijtje van favoriete auteurs. Met zijn nieuwe historische roman Urbina stijgt hij nog een trapje hoger in het rijtje.

Zijn inkijk op het woelige leven van Rafael Simón Urbina López (Puerto Cumarebo, 1897 - Caracas, 13 november 1950) een Venezolaans politiek leider en revolutionair, die met name streed tegen het dictatoriale regime van Juan Vicente Gómez heeft mij geboeid van A tot Z.

Urbina is meer dan een historische roman. Het is een bijzonder knap opgebouwde ‘faction’: waarin op een verbluffende manier historische feiten en fictie met mekaar verweven worden. Als lezer wordt je onverbiddelijk mee getrokken in de wandaden van de misdadige regimes van de Zuid-Caraïbische regio waartegen Urbina en zijn wapenbroeders, sympathisanten dood en verderf hanteert. Bij bij zijn overval op het Waterfort bijvoorbeeld, waarmee hij zijn niet-aflatende strijd tegen dictator Juan Vincente Gómez in zijn thuisland wil bekostigen krijg je een helder beeld van de genadeloosheid van deze revolutionair. Ook de rol van de Nederlandse regering, die Curaçao,haar kolonie in de West, vakkundig in een spagaat weet te brengen wordt door de auteur grondig onder de loupe genomen. Venezolaanse aardolie wordt grootschalig geraffineerd op Curaçao, waar de Nederlandse SHELL de scepter zwaait.

Dictator Juan Vincente Gómez stelde zich dan ook de vraag: ‘Hoe is het mogelijk dat die Hollanders op Curaçao het toestaan dat een heel leger zich op hun eiland vormt met als doel mij omver te werpen?’

Met Urbina breidt de Curaçaose schrijver Eric de Brabander (1953) zijn toch al bont geschakeerde oeuvre uit met een boek dat helaas nog altijd brandend actueel is voor de Zuid-Caraïbische regio. Ook anno 2023, kent Venezuela een misdadig regime en herbergt Curaçao veel Venezolaanse dissidenten en vluchtelingen.

Eric de Brabander weet uiterst complexe situaties in een heel toegankelijk en mooie taal te vertellen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
Urbina
Auteur:
Eric de Brabander
# pagina's:
235
Aanbevolen voor:
Bloedstollend,
Boeiend,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips