André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Kafka en Nero in één boek

12 december 2022

Het Rattenkasteel is de titel van het vierde stripverhaal van Nero. De eerste negen klassieke avonturen verschenen onder de titel De avonturen van detective Van Zwam. De reeks wordt getekend door striptekenaar Marc Sleen. De Nieuwe Gids publiceerde voorpublicaties tussen 8 september 1948 en 24 december 1948, de eerste albumuitgave verscheen in 1953.
Een aan slaapziekte lijdende Nero zoekt rust in een rustige omgeving. Madame Blanche, een waarzegster, vertelt hem dat Van Zwam in gevaar verkeert in een kasteel in Erps-Kwerps. Van Zwam wandelt iets later in de buurt van het kasteel en verneemt dat verschillende mensen die er ooit zijn binnengaan nooit levend zijn teruggekeerd.
Op 192 pagina's (21,99 euro) schrijft Don Vitalski, een pseudoniem van de schrijver en performer Vital Baeken, een héél eigenzinnig uitgespind verhaal bij elkaar waarin Nero van een stripfiguur een romanheld wordt in een detectiveverhaal waarin hij het roemrijke Rattenkasteel opnieuw bezoekt. Vitalski's broer Serge Baeken illustreerde de cover. Don Vitalski (1971), in wildere tijden gekend als de Antwerpse Nachtburgemeester, is schrijver, performer en conferencier. Hij publiceerde columns, stripverhalen en romans, en maakte radioreeksen voor Klara over onder andere Sherlock Holmes en Alice in Wonderland.Sinds zijn negende levensjaar is Vitalski verslaafd aan de avonturen van Nero.

Terugkeer naar het Rattenkasteel is een ode in romanvorm aan het beeldverhaal Het Rattenkasteel (1948), van stripgrootmeester Marc Sleen en, ook aan de roman Het slot (1922), van Franz Kafka.
Het slot (de burcht) fungeert in de roman van Vitalski als de hogere instantie.
Don Vitalski weet Franz Kafka en De stripheld Nero heel geraffineerd in zijn roman binnen te loodsen en zal ook niet-stripliefhebbers kunnen boeien met dit grotesk avontuur

Synopsis

Ode aan het Rattenkasteel van Marc Sleen en aan de roman Het slot van Franz Kafka. Literaire roman naar de personages van Marc Sleen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Terugkeer naar het Rattenkasteel : de avonturen van Nero Baddevinus
Titel:
Terugkeer naar het Rattenkasteel : de avonturen van Nero Baddevinus
Auteur:
Vitalski
# pagina's:
208 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789464341447
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Cool,
Grappig,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips