Leestip van Saskia Imbert

Verontrustend

15 december 2022

De Oostenrijkse auteur Doris Knecht heeft met Het bericht een zeer actuele psychologische roman geschreven. Een verhaal dat je aanzet tot nadenken over sociale media en privacy, een verhaal over relaties en vriendschap.

Ruth haar echtgenoot, Ludwig, is drie jaar geleden overleden. Het rouwproces verliep heel moeizaam omdat ze kort na zijn dood ontdekte dat haar man een geheime liefde had. Nu het stilaan beter met Ruth gaat, neemt haar leven toch plots een drastische wending door een Facebookbericht.

“Weet je eigenlijk wel van de affaire van je fantastische echtgenoot?”

De berichten blijven komen. De afzender kent haar blijkbaar zeer goed want de mailtjes bevatten zeer persoonlijke en intieme gegevens, vaak op een ordinaire en vunzige manier verwoord. Ook familie, vrienden en collega’s van Ruth ontvangen deze. Dit alles beangstigt Ruth en ze begint aan zichzelf te twijfelen. Wat denken de anderen nu van haar? Is het haar eigen schuld?

“Had maar beter opgelet. Had je maar beter beschermd. Als je anders zou leven, dan kreeg je die rotzooi niet in je mailbox, en je vrienden ook niet. Als je niet zo zou opvallen, zou je niet lastiggevallen worden…”

Heden en verleden wisselen elkaar af in Ruth haar gedachten. Door een terugblik komt de lezer meer over haar relatie met Ludwig te weten. Ook familie, vrienden en buren krijgen een plaats in Het bericht. Er is steeds een subtiele spanning aanwezig. Als lezer wil je natuurlijk ook weten van wie de berichten komen.
Maar het is vooral knap hoe Doris Knecht een zeer realistisch beeld schept. Eerlijk, als lezer had ik ook een oordeel. En dat stemt toch tot nadenken. Ruth bracht mij in een tweestrijd. Ik vond het vreselijk wat haar was overkomen, maar begreep ook de ergernis van haar vrienden. Toch is het vooral verontrustend hoe de afzender er zo gemakkelijk mee wegkomt…

Het bericht is een rijk boek met vele interessante thema’s. De kracht van sociale media, het moederschap, een vleugje feminisme,… allemaal mooi verwerkt in deze vlot leesbare literaire roman.

Synopsis

Een alleenstaande vrouw ontvangt anonieme berichten van iemand die meer lijkt te weten van haar leven dan zijzelf.

Leestip van Saskia Imbert

Het bericht
Titel:
Het bericht
Auteur:
Doris Knecht
# pagina's:
263 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026360053
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Alleenstaande vrouwen, Vrouwenhaat, Stalking
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Hoogstaand,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips