André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Ode aan de inzet voor anderen

12 juni 2020

Citaat: "Dit is een vriendschap die niet stuk kan. Een stille vriendschap. Weinig mensen begrijpen hun bijzondere band."

De boeken uit de Wablieftreeks zijn vlotte boeken in duidelijke taal voor volwassen beginnende lezers. De boeken zijn boeiend, spannend, ontroerend, interessant, en geschreven door bekende auteurs. Voor de slechtzienden zijn er ook Wablieft-luister boeken. Als vrijwilliger van de zorgbib weet ik hoe belangrijk deze boeken zijn voor een groot aantal zieken die een makkelijk leesbaar boek verkiezen omwille van concentratiestoornissen. Een Wablieft-boek (het papieren boek) is ook enorm rustgevend, door zijn aangepaste stijl en lay-out. Ook anderstaligen die Nederlands aanleren hebben heel veel baat bij deze boeken. Een van de recentste aanwinsten in de serie is het heel mooie werk 'Stille Vriendschap' van Michel Follet, een duizenpoot met vlammende passies voor radio, film, kermis, muziek en schrijven. Het is een absolute aanrader niet alleen omwille van de passie voor de kleinkunst, maar ook omdat de lezer een heel interessante en belangrijke kijk achter de schermen van de opnames van een luisterboek wordt gegund, en ook omdat het verbluffend mooi geschreven is, met een feeling voor intermenselijke relaties, literatuur, en de teksten van de Nederlandstalige kleinkunst. Buiten boeken en kleinkunst zijn er nog twee hoofdpersonages in dit verhaal namelijk Marc die in zijn vrije tijd boeken inleest gedurende twee uurtjes per week. En aan de andere kant van het glas luistert de blinde technicus Karel mee. Hij neemt de stem van Marc op en plakt het gesproken boek aan elkaar. Voor Karel is het meer dan een job, het is een passie. Er ontstaat een heel bijzondere vriendschap tussen Karel en Marc. Die vriendschap is op geen enkele manier stuk te krijgen. En toch gebeurt er iets wat die bijzondere band tussen hen wel erg op de proef stelt. Stille vriendschap is een ode aan de vriendschap. Aan de inzet voor anderen en aan de moed om je heel verdienstelijk te maken voor anderen ook al heb je een lichamelijke beperking. Het is ook een verhaal over een heel boeinde wereld die helaas veel te weinig mensen kennen. Het is met zoveel begeestering en liefde voor de letteren geschreven dat je vast en zeker met ander werk van deze auteur wilt kennis maken zoals bijvoorbeeld'Oorlog in mijn hoofd' en 'Oogcontact'.

Synopsis

De gepensioneerde leraar Marc spreekt boeken in voor blinden en raakt bevriend met de blinde geluidstechnicus Karel. Ze gaan samen geregeld uit. Maar dan krijgt Marc een probleem. Verhaal in korte zinnen en makkelijke woorden.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Stille vriendschap
Titel:
Stille vriendschap
Auteur:
Michel Follet
# pagina's:
80 p.
Uitgeverij:
Vrijdag
ISBN:
9789460013829
Materiaal:
Makkelijk lezen
Onderwerp:
Vriendschap
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Subtiel
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips