Humoristische gedachtegangen afgewisseld met ernstige observaties
Lena Kurzen (1982) schrijft korte verhalen over actuele zaken die, naar eigen zeggen, ‘soms uit de hand lopen’. De verhalen worden gepubliceerd in Papieren Helden en op Shortreads.nl. Het debuut van Lena Kurzen (1982) getiteld Schuilhuisje speelt zich af in het jaar 2020 tijdens de coronapandemie in Nederland. Het verhaal volgt een koppel dat in Amsterdam woont en vanuit huis werkt.
De vertelster, een jongere vrouw, heeft een relatie met een oudere man die handelt volgens vaste gewoontes en is altijd bezig met zijn iPad of laptop. De vetelster is nogal bezitterig en klampt zich duidelijk vast aan haar oudere partner. Zij voert wel innerlijk dialoog met hem, maar over dubieuze situaties praten doet ze niet al is ze wel wantrouwig en vermoedt ze dat haar partner een vreselijk geheim met zich meedraagt
Zodra het hoofdpersonage eindelijk de moed verzamelt om op onderzoek uit te gaan, weet de lezer dat ze iets verschrikkelijks gaat ontdekken. Kurzen slaagt erin om op het juiste momemt de spanning vlot op te bouwen, waarbij het trage begin juist een belangrijk onderdeel is.
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in en rondom het huis en dit sluit ook goed aan bij de schrijfstijl van Kurzen. Ze heeft een kort maar krachtig woordgebruik dat ze echt aantrekkelijk maakt met een vleugje humor. Kurzen wisselt humoristische gedachtegangen af met ernstige observaties en weet heel sterk een harmonieus geheel te creëren.
Het intrigerende en bevreemdende slot van het verhaal zal ongetwijfeld sommige lezers versteld doen staan. Maar niettegenstaande dat het boek de duistere zijde van de mensheid benadrukt, legt het einde de nadruk op de liefde en de genegenheid tussen twee mensen.
Schuilhuisje werd genomineerd voor de De Gouden Uil debuutprijs!