Tina Verschueren
Leestip van Tina Verschueren
There was nowhere to go but everywhere, so just keep on rolling under the stars - Jack Kerouac (On the Road)

Restmens. Een boek dat je niet onberoerd kan laten.

11 augustus 2020

SYNOPSIS

Pim beseft steeds meer dat hij anders is. Zijn innerlijke spanning komt tot een uitbarsting wanneer zijn ouders hem voorbereiden op uit huis plaatsing. Bij de denkbeeldige luisteraars van radio PIM FM lucht hij zijn hart.
De talentvolle socioloog David is na een brand blijvend invalide geraakt. Hij wordt omringd door hulpverleners die hem aanmoedigen een feest te organiseren voor zijn veertigste verjaardag.

In Restmens vertelt Marjolein Visser het indringende en tragikomische verhaal van Pim en David. In hoeverre is er plaats voor hen in een samenleving die gericht is op uiterlijke schijn? En zijn sommige levens minder waard dan andere?

Marjolein Visser (1989) is naast schrijver ook psycholoog en antropoloog. Ze won verschillende schrijfwedstrijden, waaronder de VPRO Bagagedrager. Restmens is haar romandebuut.

Beschrijving:

- Verpakking maakt alles uit.-

- We stoppen meervoudige problematiek (angst, verveling, eenzaamheid, frustratie) achter één verpakking ('de handicap', 'de buitenlander') waardoor we ze versimpelen en onrealistisch hard zijn, in de eerste plaats voor onszelf. Verpakking maakt alles uit. -

Wat blijft er van je over als je fysiek plots niet meer mee kan draaien in de snelheid van het maatschappelijk leven? Wie ben je nog als iedereen om je heen zich verder ontwikkelt en jij, de intellectueel, niet eens meer goed kan praten? Mag je gefrustreerd zijn over het geluk dat je gehad hebt? Hoe blijf je jezelf en hoe blijf je overeind?

Je voelt de verbittering van David tot in je vingertoppen en gaat met hem mee filosoferen.

Van Pim ga je dan weer houden. Wat betekent het als je plots beseft dat je anders bent? De wereld is door Pim's ogen zo simpel. Eenvoud is schoonheid. Je gaat Pim zo goed begrijpen dat het je naar de keel grijpt.

Restmens is een boek dat je in één ruk uitleest maar daarna nog dagen in je hoofd blijft nazinderen. Prachtig hoe deze schrijfster je inkijk geeft in de belevingswereld van schijnbaar twee totaal verschillende personages. Aan de ene kant maakt dit boek je week. Aan de andere kant ga je regelmatig schuldbewust glimlachen om het cynisme van David of de absurde interpretaties van Pim. Een boek dat je niet onberoerd kan laten!

Tina Verschueren
Leestip van Tina Verschueren
There was nowhere to go but everywhere, so just keep on rolling under the stars - Jack Kerouac (On the Road)

Titel:
Restmens
Auteur:
Marjolein Visser
# pagina's:
208
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Grappig,
Tijdloos

Gerelateerde leestips