Sven Reynders
Leestip van Sven Reynders
Het leven is te kort om niet te lezen.

Prachtige autofictie - de reis naar het schrijverschap

14 januari 2024

Elk jaar op het einde van de zomer komt Amélie Nothomb met nieuw werk. Afgelopen jaar was dit het boek ‘Psychopompe’, wat staat voor ‘geleider van zielen’, mythische wezens die pas overleden mensen begeleiden naar het hiernamaals.

De tagline van het boek is: ‘Ecrire, c’est voler’ (schrijven is vliegen). In een geautofictionaliseerd verhaal volgen we (het alter ego van) de schrijfster waarbij ze in de haar gekende stijl een terugblik schildert op haar turbulente en gehavende leven. Op magistrale wijze beschrijft ze hoe ze, door de vriendschappen met vogels, haar kinderdroom om te kunnen vliegen vervangt door de drang om te schrijven. Vandaar ook de tagline. Nothomb neemt ons 157 pagina’s lang mee op een dromerige reis doorheen de jaren en langs verschillende plekken op aarde (haar vader was ambassadeur) waar ze haar jeugd doorbracht, waarbij telkens een stukje van de couleur locale wordt meegenomen. Een meeslepend stukje hedendaagse literatuur, vintage Nothomb!

Voor zij die de Franstalige literatuur niet beheersen, hoop ik dat er snel een degelijke vertaling op de markt zal komen.


Sven Reynders
Leestip van Sven Reynders
Het leven is te kort om niet te lezen.

Titel:
Psychopompe
Auteur:
Amélie Nothomb
# pagina's:
157
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Beeldschoon,
Tijdloos

Gerelateerde leestips