Leestip van Saskia Imbert

Intens en toch luchtig

5 september 2022

1973. Shannon, negen jaar, woont in een ogenschijnlijk perfecte wijk in een voorstad van Chicago. Ze is stil en verlegen. Ze durft enkel met haar vlieger, die ze van haar opa heeft gekregen, op straat. Achter de vlieger kan ze zich verschuilen, voelt ze zich veilig. En daarom noemt iedereen haar Kite.

Maar dan komen de Finches, lawaaierige en brutale buren. “Tuig dat rotzooi meebracht uit de achterbuurten.” Als Cain Finche opzettelijk haar vlieger stuk maakt, wil Kite niet meer buiten spelen, haar veilig gevoel is nu letterlijk en figuurlijk verdwenen. En die veiligheid heeft ze juist zo hard nodig als het gezin, dat schijnbaar niet zo perfect is, door een fatale gebeurtenis uiteenvalt. Alles wordt nog erger als er brand ontstaat bij de Finches, waarbij Kite ongewild een belangrijke rol speelt. Haar moeder, haar zus, de buren,… de puinhoop is nu compleet. Gelukkig vindt Kite een warm onderkomen bij haar opa in Florida. En op haar zestiende keert ze terug naar Pleasant Valley.

Deze literaire roman leest zeer aangenaam. Het verhaal is chronologisch geschreven en wordt nooit moeilijk of ingewikkeld. Jolanda Ivonne Clément geeft het tijdsbeeld, de omgeving en de personages knap weer. Alle details kloppen, zoals bijvoorbeeld de auto’s die regelmatig worden vermeld. Het eerste deel is best spannend. Er heerst een ongemakkelijk gevoel door de sociale controle in de wijk en door de triestige thuissituatie. Het tweede deel, waarin Kite de confrontatie met haar verleden en met zichzelf aangaat, is luchtiger maar toch nog steeds intens.

Het verhaal heeft me zeker geraakt. Als lezer neem je de gevoelens van Kite met je mee. Door de druk van haar omgeving maakt ze fouten en Kite beseft zelf ook dat dit niet ok is. Maar je voelt nadien ook de opluchting en de moed die ze heeft om toch een positieve wending aan haar leven te geven.

De klemtoon ligt op Kite, maar ook de andere personages zijn net genoeg uitgediept om een goed beeld van hen te krijgen. De veiligheid die opa haar biedt, eerst met de vlieger en later door de opvang, zo mooi! Het boek sluit af met een fijne playlist.

Na Oostwaarts, het debuut van Jolanda Ivonne Clément, was ik heel benieuwd naar meer. Met Pleasant Valley heeft de auteur bewezen dat ze haar plaats in de auteurswereld absoluut verdient. Top!

Leestip van Saskia Imbert

Pleasant Valley
Titel:
Pleasant Valley
Auteur:
Jolanda Ivonne Clément
# pagina's:
422 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026360756
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Trauma's, Gezin, Probleemgezinnen
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Hoogstaand
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips