André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Levendige verteltrant

22 juni 2020

Een van de grote meesterwerken van Louis Paul Boon (Aalst 1912-Erembodegem 1979)is Pieter Daens, een grote documentaire roman die de sociaal-politieke strijd van de christen-democratische beweging te Aalst tijdens de laatste decennia in het ruimere perspectief van de emancipatie van de arbeidersklasse plaatst. In deze monumentale klassieker van onze letteren vertelt Boon in de persoon van Pieter Daens over de strijd van priester Adolf Daens en zijn radicaal-christelijk-sociale beweging voor Vlaamse arbeiders.

Louis Paul Boon heeft zich voor dit boek jarenlang uitvoerig gedocumenteerd en kreeg er de Staatsprijs voor verhalend proza voor. In 1992 werd het boek succesvol verfilmd door Stijn Coninx met in de hoofdrol Jan Decleir. Hoofdpersoon in dit prachtige boek is de schrijver/uitgever Pieter Daens die samen met zijn broer, de priester Adolf Daens, in 1893 de Christene Volkspartij oprichtte. Pieter Daens is de grappenmaker in het boek. Hij bekijkt het leven vanuit de plezante hoek, net als zijn vader. Hij is drukker-uitgever van verschillende dagbladen en de 3 jaar jongere broer van Adolf. Adolf Daens is priester. Hij is de meest serieuze. Na zijn mislukking om Jezuïet te worden, woont hij terug bij zijn broer. Hij begint meer en meer in de dagbladen van zijn broer te schrijven, tegen de katholieken, tot grote ergernis van zijn vijanden, waarvan bisschop Stillemans er één is.
Later starten hij en Pieter een partij op, de Christelijke Volkspartij, en al vlug worden ze de Daensisten genoemd. Later wordt hij verkozen als volksvertegenwoordiger er beginnen zijn vijanden hem te beledigen en zelfs te mishandelen. Hij was de priester van het volk. Bisschop Stillemans is één van de ergste vijanden van Adolf Daens. Hij stelt zich keer op keer vijandig op en probeert zo Adolf Daens kapot te krijgen. Zijn broer probeert nog om hen te verzoenen, maar dat wil de bisschop niet. Hij beklaagt zich bij de koning en bij de paus, die Daens bij hem ontbiedt. Later verplicht de bisschop Daens om zijn priesterkleed af te leggen.

Door de levendige verteltrant en de eigentijdse benadering zal de lezer dit lijvige werk geboeid uitlezen. Boon ontving voor dit boek ook de Multatuliprijs in 1972.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Pieter Daens, of Hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht / Louis Paul Boon ; teksteditie en nawoord Kris Humbeeck, Britt Kennis, Ernst Bruinsma ... [et al.]
Titel:
Pieter Daens, of Hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht / Louis Paul Boon ; teksteditie en nawoord Kris Humbeeck, Britt Kennis, Ernst Bruinsma ... [et al.]
Auteur:
Louis Paul Boon
# pagina's:
768 p., [32] p. pl.
Uitgeverij:
De Arbeiderspers
ISBN:
9789029588355
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips