André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

verschillende fasen uit het leven

14 juli 2022

Patrick Conrad is een Vlaams dichter, scenarioschrijver, filmregisseur, schrijver van (misdaad)romans en beeldend kunstenaar. Hij was met Nic van Bruggen medestichter van het Antwerpse dichtersgenootschap Pink Poets (1972-1982). Hij debuteerde in 1963 met Cezar en Jezabel. In 2015 werden al zijn tot dan toe verschenen gedichten verzameld in As, dat bij Poëziecentrum verscheen. AS bevat naast de gedichten ook tekeningen. In 2014 stelde Conrad in Gent zeer persoonlijke portretten van Antonin Artaud, Mondriaan, Van Ostaijen, Henry Miller, Saint-John Perse e.a. ten toon.
Conrad debuteerde in 1963 met Cezar en Jezabel, en hij werd door Werner Cranshoff in 1966 als ‘esthetisch dichter’ de bloemlezing Pijn en puin verdwenen binnengeloodst. In 1972 stichtte Conrad, samen met Nic van Bruggen (1938-1991), die ook in de bundel van Cranshoff vertegenwoordigd is, de groep Pink Poets (1972-1982). De Pink Poets schreven vooral maniëristische gedichten. Roze wordt geassocieerd met onvoorwaardelijke liefde, hoop, respect, het vrouwelijke, speelsheid… Naast Conrad en Van Bruggen, werden o.a. Paul Snoek (1933-1981), Michel Bartosik (1948-2008) en Hugues C. Pernath (1931-1975) in de groep opgenomen.Conrads poëzie heeft charme in romantische, erotische en lyrische momenten
Conrad interesseert zich voor retro en vooral het nieuws daarover in de marge. Hij laat de feiten herleven van toen hij een jonge twintiger was. Ook de vrouw van diva tot alledaagse bloem neemt doorheen alle bundels een voorname plaats in. De fascinatie voor het esthetische is een steeds terugkerend terug iets. Zijn nieuwe bundel Oude, koude nachten dient zich aan als een reeks ‘memoires’, momentopnamen uit een rijk leven. Die chronologische episodes zijn hier echter nauwlettend gestructureerd in tien thematische reeksen van ieder tien gedichten.
Het is een prachtig overzicht in gedichten van een kunstenaarsleven dat steeds blijft evolueren.

In de eerste reeks staan de kinderjaren in de kijker. De naoorlogse jaren via sprekende beelden van de stad Antwerpen spelen hierin een belangrijke rol . Wat heel mooi is in deze bundel is de kunst van de dichter om zich in te leven in de verbeeldingswereld van het kind. In de andere delen: ‘Een wrak’, ‘Een afscheid’, ‘Een droom’, ‘Een verhaal’ ‘Een leven’ en een liefde worden verschillende fasen uit het leven bekeken en doorleefd. Het zijn prachtige memoires, waarin je van alles uit het leven kunt tegenkomen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Oude, koude nachten : memoires in 100 gedichten
Titel:
Oude, koude nachten : memoires in 100 gedichten
Auteur:
Patrick Conrad
# pagina's:
126 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789464340839
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips