Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Heel aangrijpende debuutroman

26 juni 2020

De debuutroman van Ines Nijs, freelance redacteur, blogger en wereldburger, Onomkeerbaar, is een psychologische roman over opgroeien en persoonlijke ontwikkeling. De geïsoleerdheid van het hoofdpersonage is aangrijpend en tastbaar. Het meisje Zoé Veneur groeit op bij haar labiele moeder Alida in de jaren 70 van de vorige eeuw. Vanaf haar tiende gaat Zoé op internaat, wat haar ook niet altijd even goed af gaat . Over haar vader weet ze niets, en naarmate ze ouder wordt, probeert ze meer te weten te komen over haar afkomst. De nonnen die haar internaat runnen, willen haar moeder beschermen en proberen er alles aan te doen dat ze niet achter de waarheid komt. Dat kan echter niet blijven duren.

We lezen het verhaal uit het perspectief van Zoé. Zij vertelt afwisselend over het heden en haar herinneringen aan vorige jaren zodat je haar evolutie beter leert kennen. Ze is in zichzelf gekeerd en mist een thuis en warmte.

De schrijfstijl van Nijs maakt het boek vlot en gemakkelijk te lezen. De lezer kan zich door het verhaal direct op sleeptouw laten nemen en mooie beelden zijn legio. Er spreekt een bepaalde sfeer van de jaren 70 uit het boek die herkenbaar moet zijn voor lezers die ook in die tijd zijn opgegroeid. Thema’s zijn verwaarlozing, het gebrek aan liefde en warmte, de puberachtige onzelfzekerheid, het zoeken naar een afkomst en een identiteit.

Lees mijn volledige recensie op Hebban.nl.

Synopsis

Een 18-jarig vaderloos meisje zoekt en ontdekt haar afkomst.

Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Onomkeerbaar
Titel:
Onomkeerbaar
Auteur:
Ines Nijs
# pagina's:
222 p.
Uitgeverij:
In de Knipscheer
ISBN:
9789062657759
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Identiteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips