Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Heftig, moedig

27 juni 2024

Onderland. Door: Alma Mathijsen.

Er zit iets in het water bij De Bezige Bij: na Daan Borrel komt Alma Mathijsen met een boek dat qua onderwerp en engagement ook een activistisch pamflet had kunnen zijn. Het werd een roman. Een roman die, net als Vallen is als vliegen van Manon Uphoff, in zijn (donkere) sprookjesachtige vorm misschien wel meer raakt dan non-fictie ooit had kunnen doen.

Mathijsen, zelf seksueel misbruikt, ging in gesprek met negen mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Elk van hen vond een eigen manier om er met om te (proberen) gaan. Alma schreef over hen een eigen intens aangrijpend hoofdstuk, samen de roman vormend.

De verhalen zijn donker, bevreemdend, soms sprookjesachtig maar raken je als lezer immens hard. De kriebelige tekeningen, gemaakt door Mathijsen zelf, scheppen een nep-luchtiger klimaat. Nep, omdat er niets is dat de ruwheid, de rauwheid kan verzachten. Een grote lijst met trigger-warnings had niet misstaan vooraan dit boek.

Lees Onderland niet, zoals ik probeerde, als een gewone roman. Doseer. Elke dag een hoofdstuk is meer dan genoeg.

Schrijvers die de verhalen van mensen vertellen die te vaak doodgezwegen worden verdienen een pluim. Dank u Alma voor dit moedige boek!

Synopsis

Een jonge vrouw belandt in Onderland, een plek die zich alleen openbaart aan mensen die seksueel misbruik hebben ervaren. In dit rijk heeft iedereen een manier gevonden om te overleven, dwalen nachtmerries rond en blijft niets verborgen. Met zwart-witillustraties.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Onderland : gebaseerd op waargebeurde nachtmerries : roman
Titel:
Onderland : gebaseerd op waargebeurde nachtmerries : roman
Auteur:
Alma Mathijsen
# pagina's:
231 p. : ill.
Genre:
Briefromans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403121314
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Seksueel geweld, Trauma's
Aanbevolen voor:
Aangrijpend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips