André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Passionele liefde voor egoïstische dronkaard

15 december 2022

Dit boek is een op zichzelf staande weelderige verbeelding van Nora Barnacle, als meisje en vrouw. Nuala O'Connor vertelt Nora's verhaal vanaf haar eerste ontmoeting met 'Jim', hun verliefdheid op elkaar en de daaropvolgende saga van hun verweven levens. Nora Barnacle is in 1904 een twintigjarige uit Galway die op haar twaalfde van school ging en kamermeisje werd. Op 16 juni, Bloomsday, ontmoet Nora James Joyce, een briljante dromer die haar leven voor altijd verandert. Vol passie en lust verlaten de twee Ierland naar Europa, om James' hoop om schrijver te worden na te jagen. Hoewel James weigert te trouwen, tot groot ongenoegen van Nora, verandert hun verbintenis in een levenslange liefde.
Door hun jaren samen omringen James en Nora zich met een levendige groep vrienden die uitgroeit tot Samuel Beckett, Peggy Guggenheim en Sylvia Beach. Nora volgt James door heel Europa terwijl hij hardnekkig publicatie en literaire bekendheid nastreeft. Maar hun leven is niet zonder uitdagingen. Naarmate de jaren vorderen, wordt Nora verscheurd tussen haar intense verlangen naar James en de constante spanning van het leven in armoede. James is een egoïstische dronkaard en geeft zijn geld uit aan avondjes uit en een reeks slechte keuzes dwingt hen herhaaldelijk te verhuizen.
Nora wil niets liever dan James het literaire succes zien bereiken dat hij wenst, maar tragedie, armoede en de constante angst voor wat morgen zal brengen, volgen het gezin naar verschillende huizen in meerdere landen. Maar hun leven wordt bij elkaar gehouden door Nora's niet-aflatende steun aan James en het lijdt geen twijfel dat Nora Barnacle de reden is dat James Joyce een van de grootste schrijvers ooit is geworden.
Net als bij een van haar vorige boeken, Becoming Bell, is het duidelijk dat O'Connor grondig onderzoek heeft gedaan naar haar vrouwelijke onderwerp, waarbij ze persoonlijke brieven citeert, in het bijzonder tussen Nora en 'Jim', die allemaal rijkdom toevoegen aan het verhaal dat ze in dit boek presenteert.
O'Connor's weergave van Nora toont haar als pragmatisch, flexibel in haar dagelijkse levensvaardigheden en bewonderenswaardig omgegaan met incasseren van tegenslagen die ze had gekregen. Het is ook duidelijk dat ze het niet zou hebben volgehouden als ze echt niet van deze getroebleerde man hield met wie ze haar volwassen leven doorbracht.
Dit boek zorgt voor een zeer plezierige leeservaring, waarbij Nora's verhaal zich op een consistente realistische manier ontvouwt door O'Connor's kenmerkende proza. Nora's Galway-accent, haar zinswendingen, de Hiberno Engelse woorden die ze zou hebben gebruikt, haar scheldwoorden, dienden allemaal om een levendig en geloofwaardig karakter te creëren.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Nora, vrouw en muze van James Joyce
Titel:
Nora, vrouw en muze van James Joyce
Auteur:
Nuala O'Connor
# pagina's:
479 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Marmer
ISBN:
9789460686092
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips