Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Waanzinnig goed!

9 september 2021

More than a woman. Door: Caitlin Moran.

She is, more than a woman, Caitlin Moran! Wow, echt, wat een boek! Ik was al fan, door haar vorige boeken en de paar keer dat ik haar op tv zag, maar nu ben ik giga fan! Van mij mag ze eerste minister Boris J. vervangen, of hoofd van Europa worden (een nieuw op te richten functie) en wat ze zeker moet worden is: hoofd van de Vrouwenbond. Die Vrouwenbond is trouwens maar één van de vele geweldige ideeën in dit super mega geweldige boek.

Moran is grappig, hilarisch grappig (ik heb een paar keer luidop zitten lachen terwijl ik ergens zat waar het totaal ongepast was om te lachen maar ik kon me echt niet inhouden (kinderbadje)). Maar daarnaast is ze ook enorm intelligent, heeft ze een vlijmscherp maatschappelijk inzicht, hangt ze aan elkaar van de briljante ideeën en weet ze dat alles met schwung en stijl neer te pennen. Je hangt aan haar lippen.

Een paar dingen om je warm te maken: ze schrijft over de vagina die een vulva is, over botox als totale lichaamsontspanning, over het niet-bestaan van een ‘muffintop’ of ‘rugvet’, hoe fijn het is om een baard van vel te hebben, wat echte liefde is, wat je wel en niet kan doen als je dochter een eetstoornis heeft, het verschil tussen dagdromen en dagplannen en nog zo veel meer.

Alles is super herkenbaar (al heb ik zelf geen kinderen), vaak gaat het om dingen waar je zelf nog nooit bij stil hebt gestaan maar waarbij zij de nagel op de kop slaat. Ik heb het halve boek onderlijnd. Moran is een voorbeeld, een spiegel, een boei, een spreekbuis voor ‘de 52 procent’. Ze doet je huilen én lachen. Ze geeft je een schop onder de kont en tegelijkertijd een hart onder de riem. Ze kijkt de (vaak gitzwarte) werkelijkheid recht in de ogen en kan haar boek toch nog positief doen eindigen. Indrukwekkend!

Lees dit boek, doe in je broek van het lachen, onderlijn je te pletter, neem botox (als je daar zin in hebt), zwem in een meer en koop daarna exemplaren van More than a woman voor iedereen die je nauw aan het hart ligt. Caitlin for president!

Synopsis

Levensvragen en problemen van vrouwen die de veertig zijn gepasseerd worden langs de feministische meetlat gelegd.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

More than a woman : een ode aan de overvraagde veertig plus-vrouw
Titel:
More than a woman : een ode aan de overvraagde veertig plus-vrouw
Auteur:
Caitlin Moran
# pagina's:
295 p.
Uitgeverij:
Nijgh & Van Ditmar
ISBN:
9789038810164
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Middelbare leeftijd ; vrouwen
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Grappig,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips