Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Eén van de beste boeken van 2023!

7 november 2023

Monsters. Door: Claire Dederer.

Wat een boek! Een must-read voor iedereen die houdt van kunst, literatuur en of muziek. Elke cultuurliefhebber dus.

Dederer’s boek leest alsof er een vriendin tegen je praat: vlot, meeslepend, boeiend, empathisch en met veel humor. Daarnaast zijn er veel terzijdes, zijn al haar standpunten heel goed onderbouwd, heeft ze een diepmenselijk inzicht (ook in zichzelf), is ze heel intelligent en breed geïnteresseerd én neemt ze geen blad voor de mond.

Ik heb zo genoten van het lezen van Monsters, én ik heb veel bijgeleerd. Mijn hoofd tolde bij wijlen, en mijn onderlijn-potlood maakte overuren. Ook omdat het niet enkel gaat over monsters als in ‘zij’ maar ook over de monsters in ‘wij’, in ‘ik’. Ik, Dederer, de schrijver en ik, Els, de lezer.

Monsters is een levensveranderend powerboek dat me heeft geraakt in mijn hoofd, hart én buik. Mijn hersenen tintelden en mijn ogen werden meer en meer tot tranen toe gevuld. Omdat het boek bovenal over liefde gaat. De liefde die we voelen zonder dat we het willen. De liefde die diep vanbinnen onze motor voedt, of we het beseffen of niet.

Ergens doet het aan de vroege Connie Palmen denken. Zij zou ook zo een boek kunnen geschreven hebben. Ik denk dat het in ieder geval een boek is dat ze graag zal lezen. Maar aangezien het meer van nu is zou ik het ook durven vergelijken met Maggie Nelson. Ook zij heeft de gave om je als lezer te veranderen en je wereld op zijn kop te zetten.

Monsters is een moedig, krachtig, eerlijk, relevant en belangrijk boek. Het houdt je een spiegel voor én geeft je een schop onder je kont. Eén van de beste boeken van 2023!

Synopsis

Dederer verkent de relatie van het publiek met kunstenaars, van Woody Allen tot Michael Jackson, en onderzoekt of we een evenwicht kunnen vinden tussen ons onmiskenbare gevoel van morele verontwaardiging en onze even onmiskenbare liefde voor het werk.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Monsters : dilemma's van een fan
Titel:
Monsters : dilemma's van een fan
Auteur:
Claire Dederer
# pagina's:
320 p.
Uitgeverij:
Nijgh & Van Ditmar
ISBN:
9789038813752
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Genialiteit, Kunst en maatschappij, Kunstenaars
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips